CMAS Ünnepi Közgyűlés

A CMAS múlt héten tartotta fennállásának hatvan éves évfordulóját ünneplő jubileumi közgyűlését.

Jean-Yves Cousteau, a Monacói Oceanográfiai Múzeum igazgatójának kezdeményezésére, -  hatvan évvel ezelőtt, egy késő januári napon a Múzeum nagytermében - alakult meg a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége a CMAS. A kerek évforduló megünneplésére a CMAS éves rendes közgyűlése ugyanabban a teremben gyűlt össze, ahol a világszervezet megalakult. 

A szokásos napirendi pontokon kívül, - mint az elnökség 2018. évi beszámolója, a pénzügyi jelentés megvitatása és elfogadása, vagy a 2019-es terv jóváhagyása, - rendkívüli színfoltja volt a közgyűlésnek az Oceanográfiai Intézet jelenlegi igazgatójának, Robert Calcagnonak az előadása, majd az ülés végeztével II. Albert Monacoi Nagyherceg CMAS tiszteletére adott díszvacsora.

Az MBSZ nevében a közgyűlés rövid pénzügyi áttekintést hallgathatott meg a megelőző 10 évet felölelő  rögös útról, amely  a múlt évtized végén, Hurghadában megrendezett közgyűlésen nyilvánvalóvá vált CMAS pénzügyi csődtől elvezetett a mai,  biztonságos anyagi háttér megteremtéséig, melyben a Magyar Búvár Szakszövetségnek, - a CMAS alelnöki pozícióját betöltve és annak stratégiájáért felelve - jelentős szerep jutott . A dicsérő szavakat magába foglaló hozzászólás  jelentős tetszést aratott a delegátusok körében.

Nemkülönben kedvező fogadtatásra talált a résztvevők, elsősorban a CMAS vezetés, illetve elnökségi tagok körében azon MBSZ javaslat, hogy a 2021 évi választó közgyűlést Budapestnek ítélje az elnökség, illetve, hogy a 2022. évi uszonyosúszó Világbajnokságot Eger kapja. Amint minden tárgyalópartner elmondta, a Magyar Búvár Szakszövetség elmúlt több mint egy évtizedes versenyrendezői kiválósága mindenképpen jó alapot biztosít ahhoz, hogy a három év múlva megrendezésre kerülő nagy világverseny Magyarországra kerüljön.

Az MBSZ megalakulása - ugyancsak kerek, - fél évszázados  évfordulójának megünneplését tervező MBSZ meghívást a CMAS elnöke és főtitkára kedvezően fogadta és jelezték, hogy munka-leterheltségük függvényében részt kívánnak venni az ünnepségen.

A közgyűlésen folytatott minden két- és többoldalú beszélgetés megerősítette a Magyar Búvár Szakszövetség irányában mutatkozó elismertséget és tiszteletet melyet szervezetünk – sportolóinak és szövetségi  vezetőinak teljesítménye, munkája során – kivívott.