A Magyar Búvár Szakszövetség elnökének közzétett jelentése az Észak-Chilében, Iquiquében megrendezett Bolivári Tengerparti Játékokon való Részvételéről

A latin amerikai térség III. tengerparti játékain való részvételre a Chilei Víz Alatti Tevékenységek és Életmentő Szövetség, illetve a CMAS Amerikai Régió meghívása alapján az
"Uszonyosúszást a 2024-es Olimpiára" kampány, valamint a CMAS 2017 évi közgyűlésére való felkészülés keretében került sor. A játékok színvonalát, jelentőségét és a résztvevők/házigazdák elkötelezettségét nem csak az elnöki jelentés, de a mellékelt képgaléria is szemléltetheti.

A kvalifikációk 4 000-es létszámából az iquiquei versenyekre végül 1 200 versenyző jutott el, 11 ország legjobbjai mérték össze felkészültségüket 13 tengerparti sportágban. Többek között uszonyosúszásban, a lányok 4 000, a fiúk 5 000 méteren. A város tengerpartja kitűnően szolgálta a célt, hogy a versenyek ne csak zökkenőmentesen lehessenek lebonyolítva, de a nagyobb közönség számára is élvezetet jelenthessenek. A strand kézilabda, foci és röplabda mellett a szörf és természetesen az evezés voltak a leglátogatottabb versenyszámok, de az uszonyosúszás döntőjéhez is sok érdeklődő szállt hajóra, hogy közvetlen közelről figyelhesse a nagy küzdelmet, ahol valójában a hosszú távok ellenére csak másodpercek választották el a befutókat.

A versenyek alatt kiváló lehetőség nyílt egy sor latin amerikai ország sportvezetőjével, olimpiai bizottsági elnökével eszmét cserélni az uszonyosúszás olimpiára juttatásáról. Ha nem hamarabb, hát 2024-ben. A 2016. november 28-án Iquiquében összeült CMAS Amerikai Régió közgyűlése nagy érdeklődéssel hallgatta végig a Magyar Búvár Szakszövetség elnökének előterjesztését az uszonyosúszás 2024-re tervezett olimpiai versenyszámmá tételéről. Sokuknak újdonság volt, hogy 1986-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Vezetése felkérte akkori elnökét, Juan Antonio Samaranchot, hogy hivatalosan is deklarálja, hogy a CMAS, a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert világszövetség lett, és mint ilyen, egyrészt része az olimpiai mozgalomnak, másrészt a NOB évente pénzügyi támogatásban részesíti a CMAS-t. Így az ülés résztvevői úgy gondolták, hogy 2024-re talán nem lesz olyan lehetetlen az olimpiai versenyszámok közé emelni az uszonyosúszást. Végül is van több mint nyolc évünk és egy "....olyan kiváló szövetség, mint a Magyar Búvár Szakszövetség......" már elkezdte az aktív kampányt, melyet, - valljuk be korrekt módon, - a világ uszonyosúszói már elkezdtek jó három évtizede.

 

A közgyűlés felhatalmazást kért az MBSZ-től a már bevezetett kampánylogó használatára, melyet nem kereskedelmi célokra, a közös ügy előre vitelére ott helyben megkaptak. Ígéret hangzott el a közös, kontinens-szintű támogató kampány lehetséges beindítására.

A résztvevő országok az előterjesztésben elhangzottakat haladéktalanul átbeszélték a versenyeken szinte kötelező jelleggel jelenlévő nemzeti olimpiai bizottsági elnökeikkel, ami sima utat jelentett az MBSZ elnökének az egyes országok egyes számú sportvezetőivel folytatott beszélgetések sikeréhez. Az elnökök kivétel nélkül megértették e sportág olimpiára juttatásának globális és nemzeti jelentőségét és elkötelezettséget mutattak hazai Szakszövetségeik munkájának ilyen vonatkozású támogatására. Ennek egyik megnyilvánulása volt, hogy a 2017. februárjában Egerben sorra kerülő uszonyosúszó világkupára négy latin-amerikai ország jelezte részvételét és esetleges olimpiai bizottsági elnökének részvételét. Ami önmagában is nagy megtiszteltetetés és elismerés az MBSZ számára.

A nemzeti búvárszövetségek közgyűlésén jelen volt a CMAS alelnöke, Xavier Duran Soler úr, aki első kézből tájékozódhatott az MBSZ  kampánymunkájának állásáról, tekintettel arra, hogy a CMAS elnöksége, így ő is, már fél éve megkapta az MBSZ részletes tájékoztatását a programról.

Az alábbi képek igyekeznek alátámasztani a fent leírtakat, gratulálnak a CMAS Amerikai Régió megválasztott új összetételű elnökségének, egyben képileg is köszönetet mondanak a verseny házigazdáinak/szervezőinek, valamint a hihetetlen nyitottságot mutató egyéb tárgyalópartnereknek.

Ahogy Iquiquében sokszor elhangzott, "...gracias por su apoyo y amistad...."

Dr. Nyíri Iván

Elnök

Magyar Búvár Szakszövetség

Chile északi részének nagy területét foglalja el a kopár, Atacama sivatag és a hozzá kapcsolódó kisebb sivatagok. A világ legszárazabb területei. A föld mélye viszont hihetetlen kincseket rejt, foszfátot, sót, rezet, aranyat, kobaltot és még számtalan ásványt, melyet az altiplanon keresztül, ... 

... a tengerből meredeken, 1 000 - 2 000 méter fölé emelkedő kopár hegyeken át....

..... ezernyi kamion, teherautó és pótkocsis jármű szállít döbbenetes meredekségű, kanyargós szerpentineken keresztül le a tengerhez, a berakodó kikötőkbe.

A tenger és a hegyek közti szűk, néhol pár száz méternyi sávban található Iquique, a rióihoz hasonlítható városi tengerpartjával, ahol a nagy öbölben rendezték meg a III. Bolivári Játékokat.

A tenger a kiszámítható hullámaival, a tengerpart a liszt finomságú homokjával járult hozzá a versenyek sikeréhez, míg ...

... a város vezetése, a Chilei Olimpiai Bizottság és az ODEBO, a Bolivári Játékok Szervező Bizottsága a város és a tengerpart díszbe öltöztetésével adta meg a rangot és a tiszteletet Latin-Amerika legjobb sportolóinak.

Az uszonyosúszók, mint a többi sportág versenyzői lehetőséget kaptak a kitűzött pályával való ismerkedésre. A kolumbiai úszók még az áramlatok felderítésére is odafigyeltek.

Az uszonyosúszó verseny rajtja előtt nagy volt az izgalom, hogy egy-egy úszó ki mellett és milyen sorszámmal indulhat. A férfiak rajtját követően......

...... pár perccel - ugyancsak a rajt-hajó mellől - indították a női mezőnyt is.

A Kolumbiai Víz Alatti Tevékenységek Szövetségének elnöke, a CMAS Amerikai Régió közgyűlése által megválasztott új vezető,  William Penya úr a verseny ideje alatt szakíthatott magának pár perc időt arra, hogy a kontinentális verseny kabalafigurájával gyorsan készíttessen egy fotót.

A CMAS Amerikai Régió megválasztott tisztségviselőinek ezúttal is gratulálunk, reményeink szerint a térség és az MBSZ együttműködését intenzívebb alapokra lehet helyezni, jóllehet Ecuadorral és Kolumbiával eddig is kitűnő kapcsolat és közös munka alakult ki.

Talán nem egészen véletlen, hogy a régió búvárszövetségei a kolumbiai szövetség elnökét, William Penya urat választották meg elnöküknek, hiszen hosszú évek munkája érik be az utóbbi években, amikor a kolumbiai férfi-női uszonyosúszók szinte verhetetlenek.

Csakúgy, mint szörfben az ecuadori versenyzők, akik elképesztő technikai tudásukkal magasan a mezőny legjobbjai között voltak. Így nem véletlen, hogy az ecuadori zászló büszkén lobogott mind a homokos parton, mind a sziklazátonyokon.   

A díjátadó ünnepséget a rendezők méltó helyszínen, rangos eljárás keretében szervezték meg.

A résztvevő országok zászlait egy nemzeti viseletbe öltözött sportoló örizte, míg....

... az érmeket és díjakat a versenyzők elé vivő hölgyek ruházatukkal és viselkedésükkel is emelték a ceremónia fényét.

A résztvevő országok sportvezetői az uszonyosúszó lányok premizálásánál is értesülhettek arról, hogy a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke a három legkiválóbb hölgynek a " Finswimming to the Olympics 2024" feliratú pólót ajándékozott, ezzel is kérve a latin amerikai sportolók támogatását a sportág olimpiára juttatásában.         

  

A díjátadás keretében is elhangzó "Uszonyosúszást az Olimpiára 2024" jelszó közzétételében egyedülálló szerepe volt, van, a Chilei Szövetség köztiszteletben álló elnökének Andres Vasquez úrnak és csapatának.

A Chilei Olimpiai Bizottság elnökével, Neven Ivan Ilic Alvárez úrral nem csak az olimpiai ügyet, de a két ország sportkapcsolatait, - ezen belül természetesen első sorban a víz alatti sportokat érintő kapcsolatokat - vitathattuk meg a strand rögbi döntői alatt. Alvárez úr elképzelhetőnek tartotta, hogy a közeljövőben, legközelebbi európai útja során látogatást tesz Magyarországon is.

A Venezuelai Olimpiai Bizottság elnöke, Dr. Eduardo Alvarez Camacho úr,  - amellett, hogy értette és támogatásáról biztosította az "Uszonyosúszást az Olimpiára 2024" gondolatot, ígéretet tett a játékok alatt rövid időn belül nagy népszerűségre szert tett kampánypóló alkalmankénti viselésére. 

Baltazar Medina úr, a Kolumbiai Olimpiai Bizottság elnöke külön örömét fejezte ki, hogy két aranyérmes és egy ezüstérmes sportolója is tulajdonosa lett az MBSZ kampány-pólójának. A latin-amerikai térség uszonysúszó nagyhatalma, Kolumbia sportvezetője értette és támogatásáról biztosította a saját nemzeti szövetségével immár együtt tovább vitt olimpiai kampányt.

Az Ecuadori Olimpiai Bizottsági Elnök Dr. Augusto Morán Nuques külön fejlődési lehetőséget lát saját nemzeti sportszövetsége számára az uszonyosúszás olimpiai műsorszámmá tételében és feltétel nélküli támogatást fog nyújtani nemzeti szövetségének, hogy az mindenben együtt tudjon működni az MBSZ, - és persze remélhetőleg egyre több és több nemzeti szövetség - olimpiai kampányával.

A Venezuelai Búvárszövetség elnöke, a CMAS Amerikai Régió most megválasztott alelnöke, Oscar Ruiz úr, már a verseny alatt konzultált olimpiai bizottsági elnökével a lehetséges lépésekről, hogy erősítsék minden szinten, minden területen az MBSZ által felkarolt és képviselt kezdeményezést.   

A díjátadó ünnepség nagy tömegeket vonzott, így az uszonyosúszóknak átadott MBSZ ajándék átnyújtásakor a szervezők által is részletesen elmondottakból mind a jelenlévő sportolók, sportvezetők, mind a közönség értesülhetett az MBSZ által indított munkáról.

Az MBSZ elnökét és rajta keresztül Sportszövetségünket és a képviselt ügyet ért megtiszteltetésre, támogatásra az alábbi módon került sor.