Csobbanás

Szombat korán reggel különös formájú táskás gyerekek és felnőttek sétáltak Eger utcáin, hiszen elkezdődött az igazi első bemelegítés a XV. CMAS Uszonyosúszó Világkupa első verseny számaira. Nem sokkal később pedig már a 90 egyesület képviselői sorakoztak a medence partján. A hangulat egyre csak fokozódik, az első versenyzők a rajtkőre állnak és megszólalnak az első szurkolások is. Csobbanás, és ezzel kezdetét vette a világkupa, a férfi 50 méteres búvárúszással.

Az uszonyosúszás kiemelkedik az uszodai sportágak közül. Hazánkban, évek óta ez az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportág. A szombati versenyszámokban összesen 20 érmet – 10 arany, 4 ezüst, 6 bronz - sikerült a magyar versenyzőknek megszerezniük. Ebből a mix 4x100 felnőtt számban 1-1- arany és ezüst született.

A búvárúszásban a legfontosabb felszerelési eszköz az uszony. Segítségével a versenyzők gyorsabban haladnak a vízben, mint a klasszikus úszók. A sportolók napjainkban már kizárólag a gyorsabb úszást biztosító delfin lábtempót (lábaikat összezárva együtt mozgatva) használják. Ehhez a speciális mozgáshoz lett kifejlesztve az úgynevezett delfinuszony (monofin), amely alakjáról kapta a nevét. A levegővételhez a felszíni úszásnál légzőcsövet (max. hossza: 48 cm) használnak. Búvárúszásnál a légzőcső helyett légzőautomatával felszerelt sűrített levegővel feltöltött búvárpalackot használnak, kivéve az 50 m-es búvárúszást, amelyet egy levegővétellel teljesítenek a versenyzők.

Úszás fajták és a versenytávok: felszíni úszás (50, 100, 200, 400, 800, 1500, 4x100, 4x200 m), búvárúszás (50, 100, 400m), uszonyos gyorsúszás (50, 100, 200 m) (kisméretű, gumi - műanyag uszonyokkal történik az úszás)

Szabadvizekben kerülnek megrendezésre a hosszútávú uszonyosúszó versenyek, melynek programjában 6.000 m, 20.000 m egyéni és 4x3.000 m váltó számok szerepelnek.

Ők mondták

Sincki Ádám Győri Búvár Sportegyesület, Férfi 50 m uszonyos gyorsúszás, 1. hely

,,Megmondom őszintén, hogy nem számítottam ilyen jó időeredményre (19.38), de megleptem magamat úgy, hogy örülök nagyon. Furcsa volt versenyezni azért három év kihagyás után. Fura újra ennyi ember között úszni, de nagyon boldog vagyok, várom a folytatást. Egy hónap múlva Lignanoiban a következő világkupa lesz, amit ilyen hasonló reményekkel várok.”

Senánszky Petra Debreceni Búvárklub, Női 50 méter uszonyos gyorsúszás, 1. hely, Felnőtt Mix 4x100 méter, 1. hely 

,,Az 50 méter uszonyos gyorsúszásnál kicsit, nem azt mondom, hogy elégedetlen voltam, mert örültem, hogy sikerült megnyernem végül is ez volt a fő cél, de egy nagyon picit jobbat szerettem volna úszni időeredményszintjén. Nagyon örültem volna neki, ha 21 alá sikerül úsznom. De nem csüggedtem és úgy gondolom, hogy ez a váltó nagyon jót tett nekem, mert azért itt egymást felspanoltuk”. 

Bukor Ádám Győri Búvár Sportegyesület, Férfi 200 méter felszíni úszás, 1. hely 

,,Teljes mértékben elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, nem gondoltam volna, hogy ennyire jól fog menni ez a 200 méter. Egy kicsivel maradtam el a világcsúcstól, tényleg semmi rosszat nem tudok erre mondani. Holnap úszok még 400 méter felszínit, remélem, hogy az hasonló képpen ilyen jól fog menni. Készülök a világbajnokságra és szintén a Világjátékokra, ami remélem, hogy összejön. A világbajnokság lesz, a kvalifikációs verseny remélem, hogy ott sikerül nagyon jó eredményt elérnem és ezáltal pedig kikerülni a Világjátékokra. A célom, hogy megnyerjem a Világjátékokat.” 

Varga Krisztina Kaposvári 1 MCM Diamant Ad SE, 50 méter uszonyos gyorsúszás, 2. helye, 400 méter uszonyos gyorsúszás, 1. hely, Felnőtt mix 4x100 méter, 2. hely

,,Összeségében nagyon elégedett vagyok, hiszen délelőtt 50 méter gyorson 2. lettem és egyéni csúcsot úsztam, délután sikerült most megnyernem a 400 méter gyorsot, ami közel az egyéni legjobbamhoz van, úgy, hogy ezzel a nappal eddig teljes mértékben elégedett vagyok. Nagyon boldog vagyok, remélem holnap is hasonló lesz a folytatás én mindig szeretek ide jönni nagyon jól érzem magamat Egerben. „

Kiss Nándor Mátrai Erőmű Búvárklub, Fiú 200 méter felszíni úszás, 3. hely

,,Nagyon boldog vagyok jutottam már ide ki többször is, de érmet még sosem sikerült szereznem, boldog vagyok nagyon. Nagyon jól éreztem magamat a vízben először volt rajtam búvárruha, és répával (mono uszony=„répa”, „szárnyas”, emelt) is most sikerült először ilyen helyezést elérnem.”

Mirkóczki Ádám polgármester, Eger

,,Én azt gondolom, hogy minden sportesemény egy kiemelt rendezvény és részben egy város vagy egy település ünnepe, amikor ilyen magasszínvonalú nemzetközi sporteseményeknek tud otthont nyújtani. Úgy gondolom, Eger esetében legyen szó úszásról, vízilabdáról vagy más sportrendezvényről egy minden esetben kiemelt rendezvény. Rengeteg sportolónak, rengeteg edzőnek, hozzátartozónak adunk, ha más nem, egy hétvégre otthont. Nagyon szép sorozat ez a világkupa esemény is szerintem, bármely város megirigyelné főleg, hogy egy nemzetközi sorozat első állomása. A mi feladatunk annyi, hogy természetesen minden támogatást és minden olyan feltételt biztosítsunk a szervezők és a versenyzők számára, amely érdekelté teszi őket abban is, hogy jövőre is ragaszkodjanak Eger városához.” 

Kovács László szakmai koordinátor, Magyar Búvár Szakszövetség

,,Ez a világkupa sorozatnyitó a versenyzők számára nagyon fontos állomás a felnőtt világbajnokság előtt, illetve a junior Európa-bajnokságra a felkészülésben. Miért is Eger? Sok kérdést fel lehetne tenni ezzel kapcsolatban, nyilván 9. alkalommal rendezi meg Eger városa ezt a világkupa sorozatot. Ezen kívül Franciaországban, Olaszországan is lesz még világkupa forduló. Valamennyi csapat, úgy a magyarok számára is ez egy nagyon jó kiinduló pont a további felkészülésekhez. Ilyenkor meg tudják nézni mennyire felkészültek, az edzők pedig azt, hogy a versenyzőik jó úton haladnak-e. Kiszeretném emelni a Magyar Búvár Szakszövetség munkáját. Miklós Tamásét, aki tulajdonképpen a verseny főszervezője, óriási munka van a háttérben, óriási energiát mozgósítottak annak érdekében, hogy nagyon színvonalas, jó és pörgős versenyt tudjanak rendezni. Nagy öröm látni, hogy a magyar válogatott sztárjai, mint Kanyó Dénes, Senánszky Petra, Varga Krisztina vagy a fiatalabb generáció Mozsár Alex vagy Bukor Ádám nagyon jó formában vannak. Nagy csaták várhatóak a verseny folyamán.”

Az eredmények elérhetők: https://results.buvar.hu/worldcup2020/