Jelentős WADA döntések a szervezet megerősítése és a tiszta sport védelme érdekében

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 38 tagú Alapítói Tanácsa – amelyben egyenlő arányban képviselik magukat a sportmozgalom és a kormányzatok szervezetei – a dél-koreai Szöulban ülésezett. A 2017. november 16-án tartott eseményen az alábbi döntések születtek.

Az Orosz Doppingellenes Szervezet (RUSADA) nem megfelelő státuszának fenntartása
A Tanács jóváhagyta a megfelelőséget felülvizsgáló bizottság javaslatát. Ennek értelmében a RUSADA továbbra is WADA Kódexnek nem megfelelő szervezetnek minősül mindaddig, amíg a − korábban meghatározott − következő két feltételt nem teljesíti:

1. Oroszország felelős doppingellenes szervezetei nyilvánosan elfogadják a McLaren-nyomozás – jelentésben megjelent – eredményeit;
2. az orosz kormánynak hozzáférést kell biztosítania a moszkvai laboratóriumban tárolt mintákhoz, illetve elektronikus adatokhoz, amelyek – a szövetségi nyomozás okán – lefoglalásra kerültek.

A WADA 2015 novemberében minősítette WADA Kódexnek nem megfelelő státuszúnak a RUSADA-t. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2017. december 5-i végrehajtó bizottsági ülésén dönt arról, hogy az orosz sportolók indulhatnak-e a 2018. évi Pyeongchang-i Téli Olimpián.
 
A WADA Kódex megfelelőség nemzetközi standardjainak jóváhagyása
A WADA Végrehajtó Bizottsága elfogadta az aláíró országokra vonatkozó, nemzetközi megfelelőségi standardokat, továbbá az ezzel kapcsolatos Kódex módosítások is jóváhagyásra kerültek az Alapító Tanács részéről. A rövidesen publikálásra kerülő és 2018. április 1-jén hatályba lépő változások azon eljárásokat foglalják magukban, amelyekkel a WADA támogatja a szerződő tagországokat a Kódex megfelelőség megszerzésében, fenntartásában, illetve visszaszerzésében. A nemzetközi követelmények a nem megfelelőség eseteire fokozatos, kiszámítha tó és arányos szankciókat tartalmaznak, valamint a nem megfelelőségnek minősítés folyamatára és következményeire is előír szabályokat.
 
Három aláíró ország nem megfelelőnek minősítése
A Tanács az alábbi három aláíró ország doppingellenes szervezetét nem megfelelőnek minősítette:

1. Egyenlítői Guinea Nemzeti Doppingellenes Bizottsága (a megfelelőségi kérdőív ki nem töltése miatt);
2. Kuvaiti Doppingellenes Bizottság (a doppingellenes programjuk struktúrájával és tartalmával kapcsolatos ügyek miatt);
3. Mauritius Ifjúsági és Sportminisztériumának Doppingellenes Egysége (a WADA Kódex érvényre juttatásával kapcsolatos nem megfelelő intézkedések okán).

A 2018. évi költségvetés 8 %-kal történő emelése
A WADA 2018. évre vonatkozó költségvetése 8 %-kal növelésre kerül, ami hozzájárul a szervezet alaptevékenységének szélesebb körű és gyorsabb megvalósításához.
 
A WADA montreali székhelyére vonatkozó szerződés 10 évvel történő meghosszabbítása
A Tanács elfogadta a Montreal International ajánlatát, amelynek értelmében további 10 évig (egészen 2031-ig) a kanadai város fog a WADA székhelyéül szolgálni. A WADA székhelye – a montreali és a quebeci kormány támogatásának köszönhetően – 2001 óta Montrealban van.
 
A Kódex felülvizsgálati folyamat jóváhagyása
Annak érdekében, hogy a WADA Kódex még hatékonyabban védje a tiszta sportolókat, és megfeleljen a doppingellenes közösség igényeinek, a Tanács jóváhagyta a Kódex felülvizsgálati folyamatának elindítását. Ez a revízió kisebb hatókörű lesz, mint a legutóbbi, és decemberben egy széleskörű konzultációs folyamattal veszi kezdetét, majd a 2019. decemberi katowicei doppingellenes világkonferencia.