Kérdések és Válaszok - Világjátékok 2022

A Világjátékok szervezői által összeállított Kérdések és Válaszok rovat célja, hogy folyamatosan frissülve, aktuális tájékoztatást kapjunk a 2022-re  elhalasztott eseményhez kapcsolódóan.

- Mikor lesz a következő Világjátékok megrendezve?

- A soron következő Világjátékok 2022. július 7-17. között  lesz megrendezve, helyszíne Birmingham, Egyesült Államok.

- Mi miatt vált szükségessé a verseny halasztása?

- A halasztás oka a tokió Olimpia Játékok új időpontja, mely ütközött a Világjátékok eredeti időpontjával. Az Olimpia Játékok pedig a súlyosbodó járványhelyzet miatt módosult.

- Korábban került már sor a Világjátékok halasztására?

- Nem. Viszont 1997-ben a a Világjátékok Dél-Afrkában került volna megrendezésre, de helyette  a finnországi Lahti lett a verseny házigazdája.

- Az új dátum befolyásolja a 2025. évi Világjátékokat Chengdu-ban?

- Nem, a kínai Chengdu városában rendezendő 2025. évi Világjátékok nem érintett egyáltalán. Már megvitattunk és eldöntöttünk egy megfeleő ütemezési tervet a megrendezéssel kapcsolatban, ezt nem kell újraterveznünk.

- A versenyprogram változatlan marad 2022-re?

- Igen.

- Milyen örökséget hagy a Világjátékok a birminghami embereknek most hogy a halasztás biztossá vált?

- A sport az egyik legerősebb egység kovácsoló erő a világon. Ezért vagyunk annyira izgatottak hogy a Világjátékok alkalmat teremt majd a sportrajongóknak az újbóli kapcsolatteremtésre, mivel az amerikai kontinensen ez lesz az első multisport rendezvény a járvány elmúlása után.

- Szükséges változtatásokat végrehajtani a Világjátékok megrendezésében a halasztás miatt?

- Minden szervezéssel kapcsolatos kérdés (helyszínek, szállás stb) megválaszolásra kerül. Minden partnerünk tudatában van a halasztásnak és készségesen állnak a szerződések módosításához.

- A Nemzetközi Olimpia Bizottság támogatja a Világjátékok halasztását 2022-re?

- A IWGA folyamatos szerződésben áll a Nemzetközi Olimpia Bizottság magas szintű tisztségviselőivel. Ők biztosítottak minket  hogy megadnak minden támogatást  annak érdekében, hogy a Világjátékok halasztása gördülékenyen mehessen. Ez nem ért minket meglepetésként, tudtuk hogy a Nemzetközi Olimpia Bizottság segítségére bármikor számíthatunk, és nem csak ilyen rendkívüli körülmények között. 

- Hogy fognak a kvalifikációs versenyek lezajlani?

- A résztvevő 27 nemzetközi szövetség többsége kénytelen volt a selejtezőit törölni erre az évre. Ennek következtében mi módosítottuk a kvalifikáció határidejét 1 évvel:  a kvalifikációs időszak 2022. január 31-ig került meghosszabbításra és a regisztrációs időszak nyitva marad 2022. március 31-ig. A nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy a saját kvalifikációs kritériumait meghatározza.

- Hogy történik majd a Világbajnokságok és egyéb versenyek újraütemezése hogy a Világjátékok helyet kaphasson a versenynaptában?

- Az IWGA szoros együttműködésben dolgozik a nemzetközi szövetségekkel, hogy felmérje a halasztás milyen mértékben befolyásolja az egyes szövetségek versenynaptárát. Az összes nemzetközi szövetség, mely részt vesz a következő Világjátékokon, támogatta a halasztást.

- Mi volt a szponzorok, együttműködő partnerek és a közvetítő társaságok reakciója?

- A partnereink nagyon együttműködőek  a döntésekben és együtt sikerült megtalálnunk  a mindenki számára megfelelő új dátumot. Ezúton is szeretnénk megköszönni a folyamatos támogatásukat és reményekkel tekintünk a ránk váró munkára, melynek eredménye várhatóan egy szenzációs siker lesz mindannyiunk számára.

- Mi volt a szövetségek reakciója?

- A nemzetközi szövetségek teljes mértékben támogatták a döntést és megerősítettek minket az együttműködésben valamint elkötelezettek a 2022-es Világjátékok sikeréhez.

- Sok versenyző van aki az Olimpiai Játékokon és a Világjátékokon is szerepel majd?

- Több olyan tagszervezetünk van amelyek versenyzői a 2021-es tokiói Olimpiai Játékokon és a 2022-es birminghami Világjátékokon is részt vesznek.

Eredeti cikk olvasható itt