A nOxygen Apnea Club nagyszerű eredménye

Olyan helyen dőlt meg a magyar rekord, ahol nem számítottunk rá, ugyanis az idén januárban megrendezett ecuadori nemzeti bajnokság egyben két új magyar nemzeti csúcsot is hozott.

A történet megértéséhez azonban menjünk vissza kicsit az időben.

Horváth Anna – vagy ahogy az ismerősei hívják, Nusi – négy évvel ezelőtt ment ki a legjobb barátnőjét meglátogatni az egyenlítői országba, ami egyedülálló óceáni élővilágával és természeti csodáival olyannyira magával ragadta, hogy a hazafelé tartó járatra már nem is szállt fel.

“A sport gyermekkorom óta lételemem volt, amit Ecuadorban a szörfözés teljesített ki számomra.”

A levegő visszatartással eleinte csak akkor találkozott, amikor egy-egy hullám beforgatta a víz alá. “Ilyenkor a víz alatt az extázis keveredik a halálfélelemmel” - mesélte nekünk Nusi.

A fordulópontot az jelentette számára, amikor egy nagyobb hullám örvénye olyan erősen tartotta lent a víz alatt, hogy belátta a túlélése kulcsa az, hogy mennyire tud higgadt maradni. Ezután döntött úgy, hogy szembenéz a félelmével, és ki máshoz fordulhat az ember ilyenkor, mint az azokhoz akiknek a “fulladozás” az életük, azaz a freediverekhez.

Így kezdődött Nusi apnea utazása, amit hamarosan további lépések követtek, tanfolyam, edző-edzésterv, majd egy évvel később már verseny. “Mára az apnea nem csupán egy rendkívül megpróbáltató sportág számomra, ami a szenvedélyemmé vált, hanem egy életmód, filozófia.” Mottója, hogy “Az elméd az egyetlen korlátod.” Ezt a számok is igazolják, hiszen első versenyén 2019 végén 4:43-as statikus, és 103 méteres dinamikus bifin eredményével mindkét számban első lett a kezdők között, majd nem sokkal később 2020 elején 124,9 méteres úszásával, és 5:23-as statikus idejével ezüstérmet szerzett az ecuadori bajnokságon, valamint ezzel mindkét számban megdöntötte a magyar nemzeti csúcsokat.

Azóta gyakorlatilag magával versenyez, edzéseken megúszta már a 150 métert egy levegővel, valamint elképesztő 6:15-ös statikus eredményt ért el, ráadásul szárazföldön, ami mentálisan még nagyobb kihívás mint vízben. Más lehetősége - mint a száraz edzések gyakorlása - jelenleg neki sincs, hiszen nemrégiben egy humanitárius járattal sikerült hazatérnie a családjához. A két hetes hatósági karantén alatt Nusi online edzéseket tartott a nOxygen tagjainak, valamint különböző kihívásokon vett részt.

A terveiről is kérdeztük a sportolónőt, aki elmondta, hogy most megvárja míg megnyugszik a helyzet a járvány miatt, de nagy álma Ausztrália, és meghódítani a nagy kékséget!

Mi pedig ebben csak támogatni tudjuk!

Nagy büszkeség számunkra, hogy egy újabb kiváló sportolót tudhatunk körünkben, ezzel is megszilárdítva a nOxygen Apnea Club meghatározó szerepét a hazai, és egyre inkább a nemzetközi sportéletben.