Pólósok a víz alatti rögbiről

Január végén a sportág hazai történetében először profi vízipóló csapat játszott barátságos mérkőzést víz alatti rögbisekkel. A mérkőzést 6-1-re a Tiszavirág SE nyerte, de a RacioNet Honvéd vízilabdázói is nagyszerűen helytálltak. Akik ismerik a víz alatti rögbit, tudják, hogy egy kezdő csapat esetén nem ritka a 20-0-ás gólkülönbség sem.

 

 

Az MBSZ Víz Alatti Rögbi Szakbizottságának vezetője,Kalácska Zoltán szerint a vízilabdában és az úszósportban rengeteg olyan kiöregedő, lemorzsolódó sportoló van, akiknek lenne keresnivalója a víz alatti rögbiben, és velük erős csapatot lehetne építeni.

„Végtelenül hálásak vagyunk a Honvédnek, és személy szerint Gergely Istvánnak, hogy fantáziát látott ebben, és vállalta a kihívást. Elküldtük a Honvédnak a szabályokat, a taktikai alapok leírását, pár videót és elkezdtünk tippelni, extrém sport vagyunk-e vagy – elnézve a Honvéd szálas legényeit – össze leszünk hajtogatva kicsire. Végül is így volt jó ez a meccs, mindenki elégedett volt, élvezte, és talán legjobban így ment át az üzenet is, hogy a vízirögbi egy nehéz és összetett, de bárki által űzhető sport. Mi is köszönjük a Honvédnak a játékot!”

És hogy hogyan látták a vízilabdázók a víz alatti rögbit? 

Illés Sándor
:

"Nagyon jó élménnyel gazdagodtam a magyar vízirögbi játékosoknak köszönhetően. Másfél óra alatt sikerült eljutnunk a nulláról odáig, hogy vezettünk egy-két szép támadást, beletanultunk a kapusok kemény munkájába és a védelmi stratégiákba is. Pár hossz bemelegítés és pár szituáció gyakorlása után elkezdtük a meccset, aminek a 6-1-es végeredménye nem tükrözi a valódi tudásbeli különbséget, főleg hogy a mérkőzés második felében már a túloldalról is kaptunk segítséget. Összességében nagy élmény volt megismerkedni ezzel az újabb vízi sportaggal, mindenkinek csak ajánlani tudom!"

Kovács Gergő:
"Már az előkészületeknél komolyabb gondokban ütköztünk. Nekem személy szerint a pipával gyűlt meg a bajom. Teljesen ellenkező reflexekre van szükség a használatához, példának okáért ha pipával feljön az ember víz alól, akkor az első teendő, hogy kifújjuk belőle a vizet, amit az első pár alkalommal sikerült nagy lendülettel benyelnem. Csapatunk nagy része meg is szabadította magát ezen eszköztől, de játék közben megmutatkozott, mi is a célja ennek. Azzal hogy feljövetelkor pihenés közben nem tudtuk nézni az eseményeket, sokat lassult a reakcióidőnk. Összességében jó móka volt egy kissé más mozgást végezni a vízben. A sérülésveszély minimális a víznek köszönhetően, így bátran ajánlom bárkinek!"

Kardos Gergely:
"Először még kapus szerettem volna lenni, merthogy annak úgysincs sok dolga biztos, csak beleül a kapuba, a többiek meg védik. Na, hát ez nem így történt, komoly fizikai meló volt egy helyben lenni, így lemondtam erről, és tőlem szokatlan módon támadó poszton voltam bevethető, de az is iszonyat fárasztó volt. Bő egy perc alatt kaptunk három gólt, úgyhogy kiderült, hogy valamit csinálni kell a taktikánkkal. Változtattunk is, a víz felszínétől pár centire öten vittük a labdát az ellenfél kapujáig, közben persze birkózva meg hasonlók. Az utolsó pár méteren mentünk csak le a kapuhoz és nagy nehezen erőszakoltuk be a labdát. A továbbiakban azonban nem sikerült megismételni ezt a taktikát, mivel eléggé elfáradtunk, és mar oxigén se nagyon volt. Összességében viszont nagyon élveztem, jó kis csapatépítő sport, ahol nemcsak a másik csapat, hanem az oxigénhiány is ellenfél. Tudom ajánlani mindazoknak, akik kicsit többet szeretnének, mint úszni, és nem kell félni, mert attól függetlenül, hogy kontakt van az ellenféllel, nincs semmi durvaság benne. És azoknak is javaslom, akik régebben pólóztak vagy búvárkodtak."

Simon Roland:
"Nagy kérdés volt számomra, hogy miként lehet a vízilabda egyes elemeit átültetni a vízirögbibe. A mérkőzés folyamán hamar kiderült, hogy ebben a sportban mi vagyunk a lelkes amatőrök A megfelelő légzéstechnika elsajátítása elengedhetetlen része a vízirögbinek. A mérkőzés végeredménye kecsegtető, a szerzett gólunk pedig külön öröm számunkra. Köszönjük a lehetőséget a Tiszavirág csapatának,hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk."

Bővebb beszámoló és videók a hazai víz alatti rögbisek blogján:

http://uw-rugby.blog.hu/2016/02/15/racionet_honved_uwr_tiszavirag_vizipolo_a_vizirogbi_ellen

A mérkőzést az Olympus, a Rozovics Photography, a NajadeFins, a Muréna Fins, a Szűrös Team és a villanyaruhaz.hu tette lehetővé, és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda műugró medencéjében játszották.