Uszonyosúszó Világbajnokság - Versenyzői bemutatkozás 1.rész

STADLER BENCE nemzetközileg is kimagasló eredményeket elért felmenői révén biztosan állíthatjuk: Bencénél genetikailag kódolt az uszonyosúszás. 6-7 évesen indult első versenyén és 11 évesen döntötte el, komolyan szeretne foglalkozni ezzel a sporttal.  Ez lesz élete első felnőtt világbajnoksága, amelynek minden pillanatát szeretné kiélvezni, mindeközben célja, új egyéni csúcsokat és minél jobb, akár döntős helyezéseket szerezni.

Hogyan készültél/készülsz a világbajnokságra?

A világbajnokságra való felkészülés egész évben tervben volt, de számomra főleg az országos bajnokság lezárta után kezdődött el. Júniustól már nem jártam iskolába se, azért, hogy csak az edzésekre tudjak koncentrálni. Minden nap 2x2 órás edzésünk van és próbálunk arra törekedni, hogy minél jobban kihozzuk magunkból a maximumot és csúcsformában mehessünk a világbajnokságra.

Ki a példaképed és miért?

Nem mondanám azt, hogy van konkrét példaképem. Inkább úgy fogalmaznék. hogy minden olyan sportolót példaképnek tartok, aki valamilyen fontosabb nemzetközi eredménnyel rendelkezik, hiszen tudom mennyi munkával és áldozattal jár egy ilyesfajta siker.

Mi volt az eddigi legkedvesebb élményed világversenyen?

Talán a két évvel ezelőtti franciaországi világbajnokságot mondanám. Mikor 200m uszonyos gyorson a 3. helyet szereztem meg és az eredményhirdetés során a magyar csapat előtt vonultunk el. Ha visszagondolok erre a pillanatra a mai napig örömmel tölt el és semmi pénzért nem cserélném el.

Hogy fogod tölteni a nyarat a világbajnokság után?

A világbajnokság utáni első pár napban a pihenésé lesz a főszerep. Valószínű le fogok járni még levezetni az uszodába míg a junioroknak tart a felkészülés az Európa-bajnokságra. Utána pedig a nyár többi részét a családommal és a barátaimmal szeretném tölteni.

Követed a foci vb-t? Ha igen, kinek szurkolsz/szurkoltál?

Igen. Argentínának és Spanyolországnak.

Mik a legfontosabb hosszú távú céljaid?

Jövőre még mindenképpen szeretnék részt venni a felnőtt Európa-bajnokságon, valamint egy éremért is szeretnék harcba szállni. A rá következő évben egyetemre megyek, de mellette sem szeretném abbahagyni a sportot. Így ha a körülmények megfelelőek lesznek, minden erőmmel azon leszek, hogy kvalifikáljam magam a 2021-es Világjátékokra.

Ha nem uszonyosúszás, milyen más sportágat választanál?

Talán a kosárlabda, hiszen édesapám és az ő testvére is kosarazott, így családban maradt volna ez a sport is.

Mi a legjobb tulajdonságod?

Úgy gondolom, hogy egy igen megbízható, humoros személyiség vagyok , aki számára nem csak a saját, hanem más emberek sorsa is fontos. Ezen kívül úgy hiszem, hogy kitartó vagyok, hiszen ha van valami célom akkor általában addig nem nyugszom míg nem teljesítem azt.

És a legrosszabb?

Talán azt mondanám, hogy nagyon kíváncsi vagyok és mindig mindenről szeretnék tudni, még akkor is, ha nem rám tartozik. Valamint nagyon sok esetben nehezen viselem a kudarcot, a vereséget.

Miért ajánlanád az uszonyosúszást a fiatal kezdőknek?

A gyorsaság, valamint az úszás élvezete mellett számomra a baráti, családi hangulat jelenti a legtöbbet, mind az edzéseken, mind versenyeken. Az, hogy egyik versenyző vagy edző sem csak saját magával, saját versenyzőivel van elfoglalva, hanem mindenki segíti, bíztatja egymást annak érdekében, hogy minél jobb eredmények szülessenek. Más sportágakban nem igen tapasztaltam még ilyet és ez az, ami különlegessé teszi ezt a sportot és ezért is ajánlanám a fiataloknak, ugyanis sikerek mellett itt családra is találhatnak.