Uszonyosúszó Világbajnokság - Versenyzői bemutatkozás 4.rész

SZŰCS REBEKA

még csak 5 éves volt, amikor először uszonyt húzott a lábára, de azóta sem szívesen válik meg tőle. Mára már a szenvedélye az úszás és főként az uszony által megtapasztalt gyorsaság. 

Hogyan készültél/készülsz a világbajnokságra?

Egész évben napi 2 edzésünk volt, iskola mellett is már reggel 6 órakor a vízben voltam és a délutánjaimat is ott töltöttem. Lehetőségünk adódott 2 külföldi edzőtáboron is részt venni, melyek nem csak jó alapot, de motiváltságot és élményt nyújtottak egész évre. Részt vettünk hazai, illetve külföldi világkupákon is, ahol nemzetközi szinten is fel tudtuk mérni képességeinket. Az edzések mellett fontos összetevője volt a felkészülésünknek a helyes táplálkozás, vitaminok és magas tápértékű ételek bevitele, illetve a mentális felkészülés. Ebben nagy segítséget nyújtott a családom és az edzőm is, aki mindig is arra törekedett, hogy modernizálja az edzéseinket, ezáltal rengeteg új felszerelést tudtunk idén kipróbálni, majd beépíteni azokat mindennapi edzéseinkbe, melyek hozzájárultak az eredményeink javulásához. Az iskola végeztével, a fókusz csak az edzésekre került, fontosnak tartom az edzés utáni regenerációt, nyújtást, ami elengedhetetlen a csúcsforma eléréséhez. 

Milyen eredményre számítasz?

Mivel ez lesz az első felnőtt Világbajnokságom, nem tudnék konkrét helyezést jósolni magamnak. Tudom kik lesznek az ellenfeleim, tudom mire és kire kell majd figyelnem. A cél mindenképpen az lesz, hogy döntőben tudjak majd úszni, és ott a maximumon teljesíteni. Úgy érzem jó formában vagyok és képes leszek magamnak és másoknak is meglepetést okozni! :)

 

Ki a példaképed és miért?

A szüleimet tekintem elsődleges példaképeimnek, mivel nekik köszönhetem azt az értékrendet, amely a sportban, az emberi kapcsolatokban, a tanulásban, és az élet minden területén előrébb visznek és sikeresebbé tesznek. 

Szintén példaképként tekintem a sportban csapattársamat, Senánszky Petrát, kitartása, szorgalmas munkája, és természetesen eredményei miatt. Szerencsésnek tartom magam, hogy nap mint nap együtt edzhetek vele, és barátnőként is tekinthetek rá. 

Mi volt az eddigi legkedvesebb élményed világversenyen?

A 2016-os junior világbajnokság 4x100 méteres felszíni váltó döntője, mikor bronz érmet szereztünk.

 

Hogy fogod tölteni a nyarat a világbajnokság után?

A verseny után a pihenés és a kikapcsolódás fogja átvenni a főszerepet, 1 hetet a Balaton partján fogok tölteni, illetve tervezünk még kisebb kiruccanásokat is a családommal és a barátaimmal egyaránt. A sportról augusztusban sem fogok megfeledkezni, hiszen lételemem a mozgás. Más mozgásformákat is kipróbálok, hogy kicsit változatosabbá tegyem a mindennapjaimat, mint például a tenisz, futás vagy röplabda. Emellett folytatom a nyelvtanulást, mert a sport után ez a második szenvedélyem.

 

Követed a foci vb-t? Ha igen, kinek szurkolsz?

Sport rajongóként, természetesen a focit sem vetem meg, hajrá Horvátország!

 

Mik a legfontosabb hosszútávú céljaid?

A következő tanév az érettségire való felkészülésről fog szólni, pszichológia szakra szeretnék felvételt nyerni, és azzal a tapasztalattal amit sportolóként szereztem és átéltem, szeretnék mentális segítséget nyújtani a következő generáció sportolóinak. 

 

Ha nem uszonyosúszás, milyen más sportágat választanál?

Kisebb koromban néhány más sportágban is kipróbáltam magam az uszonyosúszás mellett, mint például a szertorna vagy a kosárlabda. A szertornához szívesen visszatérnék, illetve a csapatjátékok is vonzanak, főképp a röplabda. 

 

Mi a legjobb tulajdonságod?

A csapattársaim szerint mindig pozitív vagyok, és képes vagyok vidám és mosolygós lenni, még ha néha fáj is az edzés. Persze ez a mindennapi életben is hasonlóképpen van, életvidám és mosolygós személynek tartom magamat. A sportnak köszönhetően kitartó és maximalista vagyok.

 

És a legrosszabb?

Sajnos hajlamos vagyok halogatni a teendőimet, így sokszor minden egybe esik és totál káosz keletkezik. Dolgozom rajta, hogy ez megváltozzon.

 

Van-e valami különleges képességed, amiről csak kevesen tudnak?

Szenzitív és kommunikatív embernek tartom magam, valamint vonzanak különböző spirituális tudományok és technikák.  

Miért ajánlanád az uszonyosúszást a fiatal kezdőknek?

Nagyszerű csapatokat, embereket ismerhetnek meg a sportág által. Ha kedvelik a gyorsaságot és a vizet akkor egyértelműen ez a megfelelő sportág.  Én személy szerint azért is nagyon szeretem mert nem mindennapi, sokan kérik hogy meséljek róla, milyen is ez valójában és minden alkalommal büszkén teszem.