Uszonyosúszó Világbajnokság - Versenyzői bemutatkozás 8.rész

SENÁNSZKY PETRA sportolói karrierje szempontjából minden 7 évesen kezdődött, amikor Petrát szülei beiratták a Debreceni Búvárklubba úszásoktatásra. Látva a rendkívül gyors versenyzőket sellőszerű uszonyokkal suhanni a vízben, egyből megragadták a lány fantáziáját, nem is volt kérdés, megpecsételődött a sorsa.

Hogyan készültél/készülsz a világbajnokságra?

Dáviddal, az edzőmmel, ebben az évben valamelyest enyhítettünk a felkészülésem szigorúságán a 2017-es Világjátékok után, viszont nem akartuk elengedni a 2018-as versenyeket. Ott voltam az összes tavaszi világkupán és hazai versenyen, és az utóbbi pár hónapban pedig már keményen készültünk a nyári világbanokságra. Sok új edzésfeladatot végeztünk, kicsit alakítottunk az edzésrenden is, így most kb. ugyanolyan formáig jutottam el, mint egy évvel ezelőtt. 

Milyen eredményre számítasz?

Nem titkolt vágyam, hogy az 50-, és a 100 méteres uszonyos gyorsúszás versenyszámaiban felállhassak a dobogó legfelső fokára. A mix 4x100 méteres uszonyos gyors és a női 4x100 méteres uszonyos felszíni váltóban pedig minél jobb helyezésekben reménykedem, remélem a dobogó közelébe kerülhetünk.

Ki a példaképed és miért?

Úgy gondolom, hogy majdnem minden embertől lehet tanulni valamit. Én ezidáig a legtöbbet három embertől: Anyától, Apától és Dávidtól tanulhattam. Sok olyan tulajdonságuk van, amiről példát lehet venni, de ha csak egyet-egyet emelnék ki, akkor az Anyukám makacs elszántsága, Apukám családszeretete és Dávid odaadó munkamorálja lenne.

Mi volt az eddigi legkedvesebb élményed világversenyen?

A 2011-es miskolci junior Európa-bajnokságon, 200 méteres uszonyos gyorsúszásban olyan jó idővel (felnőtt világcsúccsal) tudtam nyerni, amire előtte nem is számítottam. Hihetetlen jó érzés volt, amit ott rögtön meg is tudtam osztani sok magyar szurkolóval, a barátaimmal, a családtagjaimmal, és az edzőmmel (párommal) is, akik mind-mind valamilyen formában hozzásegítettek ahhoz a mondhatni, tökéletes pillanathoz. A pályafutásomat tekintve ez nem tűnik egyedi esetnek, mégis olyan élmény, ami talán örökre a legkedvesebb marad számomra.

Hogy fogod tölteni a nyarat a világbajnokság után?

Pihenéssel, barátokkal és kisebb utazásokkal.

Követed a foci vb-t? Ha igen, kinek szurkolsz?

Igazából nem vagyok nagy focidrukker, de szeretem nézni a világbajnoki közvetítéseket. Most leginkább Belgiumnak szurkolok. (szurkoltam...)

Mik a legfontosabb hosszútávú céljaid?

Az előző Világjátékok fantasztikus hangulatát szeretném újra átélni a 2021-es birminghami Világjátékokon és persze akkor lennék a legboldogabb, ha meg is tudnám ismételni azokat az eredményeket. 

Ha nem uszonyosúszás, milyen más sportágat választanál?

Ezen nem sokat töröm a fejem, mert rátaláltam a legideálisabbra. Úgyhogy nem is találgatnék.

Mi a legjobb tulajdonságod?

Talán az, hogy a kitűzött céljaimat próbálom a legkitartóbb munkával elérni. 

És a legrosszabb? :)

Elég sokszor vagyok határozatlan, de dolgozom rajta. Vagy mégsem…:D

Van-e valami különleges képességed, amiről csak kevesen tudnak?

Bár ezt sokan tudják, de elég magas vagyok. Azért tartom ezt különleges képességnek (vagy inkább adottságnak), mert az emberek sokszor úgy meresztik rám a szemüket, mintha nem is e világi lennék. Ez többször szül vicces szituációkat, amin jókat szoktam mosolyogni.

Miért ajánlanád az uszonyosúszást a fiatal kezdőknek?

Mert izgalmas, gyors, mindig tartogat újdonságokat, és mert egy rendkívül jó és barátságos közösségben nőhetnek fel