XIII. CMAS Uszonyosúszó Világkupa, Eger, 2018. február 24.

Öt arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szereztek a magyarok az egri uszonyosúszó világkupa első, szombati versenynapján.

Világkupa rajt a szintidők jegyében. Júliusban ugyanis felnőtt világbajnokság (Belgrád) és rögtön utána junior Európa-bajnokság (Isztambul) vár a legjobb magyar uszonyosúszókra. 

 

A felnőttek között az 50 méteres uszonyos gyorsúszást a debreceniek világcsúcstartója és Világjátékok-győztese, Senánszky Petra nyerte. A dobogóra ebben a számban még egy magyar állhatott fel: a kaposvári Varga Krisztina a harmadik helyen csapott a célba. Mindketten világbajnoki szintidőn belül teljesítették a távot. A férfi 800 méteres felszíni úszásban győztes Bukor Ádám azzal is igazolta klasszisát, hogy ezt az eredményt úgy érte el, hogy az előző héten betegség miatt nem tudott edzeni. A délelőtti 800 méter megnyerése után délután 200 méteren állt rajthoz a gyöngyösiek világ- és Európa-bajnoka. Ahogy azt a verseny után nyilatkozta, itt már kijött az edzéshiány, de a harmadik helyre – és egy újabb vb-szintre – jó volt az időeredmény. Az 1500 méteres felszíni úszásban a kaposvári Matthew Hamlin félperces előnnyel győzött, a klubtárs, Semostyán Róbert ezúttal ötödik lett. A gyöngyösi Mozsár Alex a 400 méteres búvárúszásban szerzett bronzérmet. Másik Világjátékok-győztesünk, a Wroclavban 400 méteren győztes szegedi Kanyó Dénes 800 méteren negyedik lett, de idejével már kvalifikálta magát a júliusi, belgrádi világbajnokságra.

A junior mezőnyben a lány 50 méteres uszonyos gyors majdnem teljes magyar sikert hozott. Ezt a számot ugyanis a debreceni Szabó Anita nyerte, a második kaposvári Dorothy Hamlint megelőzve. Stadler Csenge mindössze 36 század másodperccel maradt le a dobogó harmadik fokáról. Az 50 méteres uszonyos gyors a fiúknál is magyar aranyéremmel zárult. A kecskeméti Kocsis Marcell 1 század másodperccel előzte meg lengyel ellenfelét.  Az 50 méteres búvárúszásban Kothencz Petra révén egy bronzérem jutott a szegedieknek.

Szombaton, a délelőtti futamok során megszületett az első rekord is. A lány 800 méteres felszíni úszásban az orosz Júlia Bringyina 6:58.42 perces idővel új korosztályos Európa-csúcsot úszott. 

Ők mondták:

Júlia Bringyina (Iuliia Bryndina) Tomszk, Oroszország
Lány 800 m felszíni úszás, 1. hely, Európa csúccsal

Nem számítottam a győzelmemre. Őszintén szólva, csak úsztam és reménykedtem benne, hogy be tudok jönni másodiknak vagy harmadiknak, így amikor felnéztem a végén és megláttam az időmet, nagyon boldog voltam. Csodálatos érzés volt. Az orosz szövetség elnöke elsőként gratulált, ami sokat jelentett számomra, és persze a karrierem szempontjából is kiemelten fontos ez az első hely, hiszen ez volt az első győzelmem nagyobb világversenyen. Már felhívtam a szüleimet és az edzőmet, hogy elmondjam nekik a hírt, de egyelőre nem tudom, hogy hogyan fogjuk megünnepelni, amikor hazaérek.

 

Senánszky Petra (Debreceni BK)
Női 50 m uszonyos gyorsúszás, 1. hely

Ez most egy négyéves ciklus utáni első év. A tavalyi Világjátékok, a főversenyünk volt a zárás. Ezt követően, főleg ősszel kevesebb edzésre jártam. A szokottnál lazábbnak tekinthető ez az év, de ettől még ugyanúgy készülök én is a vb-re. A belgrádi világbajnokságon a tervek szerint 50 és 100 méteren indulok, a 200 és 400 méter most kimarad. A Világkupa-versenyek közül úgy tudom, Lipcsében rajthoz állunk, utána jön az országos bajnokság és a júliusi világbajnokság. 

 

Bukor Ádám (Mátrai Erőmű BK, Gyöngyös)
Férfi 800 m felszíni úszás, 1. hely

Ezzel a 800-as idővel nagyon boldog vagyok. Múlt héten lebetegedtem, az egész hetet ágyban töltöttem. Nehéz volt fejben odaraknom magam, bebizonyítani, hogy képes vagyok rá, mert ezen a héten az edzések nagyon rosszul mentek. Egy hete a 800-t egészben le sem tudtam úszni. Erre az évre ezt az egy világkupát terveztük be. Korábban legalább kettőn mindig részt vettem. A szintidő megvan, ezután már a vb-re összpontosítunk, ami július végén lesz. 

800 és 400 méteren szeretném megdönteni a felnőtt világcsúcsot. 1500 méteren már sikerült, most már „csak” ez a kettő vár rám. 

 

Kocsis Marcell (Bácsvíz KVSC)
Fiú 50 m búvárúszás, 1. hely

Jónak éreztem a távot, végre sikerült jól elkapni a rajtot, ami nem az erősségem. Délelőtt az 50 búváron nem igazán teljesítettem az elvárásaim szerint, szóval most igyekeztem jól úszni. Egyáltalán nem számítottam rá, hogy dobogón leszek, úgyhogy nagyon örülök az eredményemnek. Örülök, hogy megúsztam a szintidőt is, még a felkészülés elején járunk, és sajnos nem mindig van annyi időm edzeni mint szeretnék, de igyekszem minél jobban odatenni magam.

 

Varga Krisztina (1. MCM-Diamant Adorján SE)
Női 50 m uszonyos gyorsúszás, 3. hely

Nagyon jónak éreztem a versenyt, szerencsére most a rajtnál sem volt gond, amit azért sokszor el szoktam rontani. Talán egy kicsit jobban figyelhettem volna a benyúlásra, mert öt századdal előzött meg az ukrán, ami kifejezetten kevésnek mondható. Sajnálom, hogy a második hely elment, de igazából jónak éreztem a teljesítményem, úgyhogy elégedett vagyok. A dobogó, mint általában, most is elvárás volt, illetve szerettem volna jobbat úszni a tavalyi eredményemnél, ami sikerült is, úgyhogy így tudunk mihez viszonyítani a fejlődésem tekintetében. Petrához hasonlóan alakul az én felkészülésem is. Lazább év következik, viszont ugyanúgy cél a világbajnokság, bár maximum két számban indulok. Még nem döntöttük el, hogy melyik számokban indulok idén a világbajnokságon, eddig a 200 és a 400 méterrel tervezek, amiken szeretnék dobogóra is állni.

 

Mozsár Alex (Mátrai Erőmű BK Gyöngyös)
Férfi 400 m búvárúszás, 3. hely

Először is, úgy indultam neki, hogy mindenképp szeretnék dobogóra állni, ami végül sikerült is, így elégedett vagyok. Nagyon erősen bekezdtem az elején és a végére el is fáradtam egy kicsit, úgyhogy nem sikerült tökéletesre az úszás, de ennek ellenére egészen jó időt sikerült elérni, aminek nagyon örülök. Szerettem volna megúszni a szintet a vb-re, de sajnos ez most nem jött össze. Ettől függetlenül szerintem jó úton haladunk. Még két számom van a hétvégén, szeretném mindkettőben megúszni a személyes legjobbamat.

XIII. CMAS Uszonyosúszó Világkupa és Minaret Kupa, a magyarok eredményei

 

50 m búvárúszás (fiú, 14-17 évesek) 

 6. Kocsis Marcell (Bácsvíz KVSC) 16.22 mp B-szint

 

50 m búvárúszás (lány, 14-17 évesek)

 3. Kothencz Petra (Muréna UBK) 17,69 mp A-szint

 

800 m felszíni úszás (felnőtt férfi)

 1. Bukor Ádám (Mátrai Erőmű BK) 6:23.79 A-szint

4. Kanyó Dénes (Muréna UBK) 6:30.82 A-szint

 

800 m felszíni úszás (lány, 14-17 évesek)

 4. Varga Kata Jázmin (Muréna UBK) 7:17.02 A-szint

5. Hajnács Lili (Muréna UBK) 7:17.55 A-szint

 

400 m búvárúszás (felnőtt férfi)

 3. Mozsár Alex (Mátrai Erőmű BK) 2:55.64 B-szint

 

4x50 m mix felszíni váltó (abszolút női)

 7. 1. MCM-Diamant Adorján SE „A” (Matthew Hamlin, Fazekas András, Király Eszter, Varga Krisztina)

 

50 m uszonyos gyorsúszás (felnőtt női)

1. Senánszky Petra (Debreceni BK) 21.48 mp A-szint

3. Varga Krisztina (1. MCM-Diamant Adorján SE) 22.11 mp A-szint

 

50 m uszonyos gyorsúszás (fiú, 14-17 évesek)

 1. Kocsis Marcell (Bácsvíz KVSC) 20.52 mp A-szint

6. Tasnádi Martin (Balaton Úszóiskola) 21.23 mp 

 

50 m uszonyos gyorsúszás (lány, 14-17 évesek)

 1. Szabó Anita (Debreceni BK) 22.81 A-szint

2. Dorothy Hamlin (1. MCM-Diamant Adorján SE) 23.03 A-szint

4. Stadler Csenge (1. MCM-Diamant Adorján SE) 23.46 B-szint

 

200 m felszíni úszás (felnőtt férfi)

3. Bukor Ádám (Mátrai Erőmű BK) 1:22.43 A-szint

4. Gruber Kornél (Muréna UBK, Szeged) 1:23.34 B-szint

5. Mozsár Alex (Mátrai Erőmű BK) 1:23.78 B-szint

 

100 m búvárúszás (lány 14-17 évesek)

7. Kiss Blanka (Debreceni BK) 41.07 A-szint

 

1500 m felszíni úszás (felnőtt férfi)

1. Matthew Hamlin (1. MCM-Diamant Adorján SE) 12:39.58 A-szint

5. Semostyán Róbert (1. MCM-Diamant Adorján SE) 13:43.06 B-szint

8. István Béla Álmos (Muréna UBK, Szeged) 15:12.85 

Eredmény összesítés