Kosina Gergő a vb után is folytatja!

Hajnali egykor keltek, délután tértek nyugovóra - fordított napirenddel készültek az elmúlt napokban a debreceni világ- és Európa-bajnok uszonyosúszók a Kínában pénteken kezdődő világbajnokságra. Míg Senánszky Petra érmeket vár magától Jantajban, addig az idén érettségizett Kosina Gergő jövőjével kapcsolatban félő volt, hogy ha Budapestre kerül egyetemre, akkor megfelelő fővárosi uszonyosúszó klub hiányában kénytelen lesz abbahagyni az élsportot. Jó hír a sportágnak: a hetekben eldőlt, hogy Kosinát a jövőben is látni fogjuk a versenyeken!

Senánszky Petra


- Hogy érzed magad pár nappal a világbajnokság előtt?

- Nagyon jól vagyok, úgy érzem, hogy sikeres volt a felkészülés, és az edzéseken is jó időket úsztam. Az elmúlt két hét különlegessége az volt, hogy elkezdtünk folyamatosan átállni a kínai időzónára. Egy hete pedig már hajnali egykor kelünk és délután négykor alszunk, vagyis fordítva élünk, mint a többi ember Magyarországon. Mostanra már egészen megszoktuk, csak az első két napon volt nehéz. Biztosan fárasztó lesz az utazás, de azt gondolom, már nem tud semmi annyira megtörni, hogy valami rossz süljön ki belőle. Szerintem jól fog sikerülni a vébé.

- Ez pontosan mit jelenthet?

- Egyéniben 50, 100 és 200 méter uszonyos gyorsúszásban állok rajthoz, illetve a 4x100-as váltóban a lányokkal. A váltóban örülnék, hogyha jól tudnánk úszni, és bekerülnénk a döntőbe, igazából ez a reális cél. Az biztos, hogy mindenki küzdeni fog, hogy minél jobb helyezést érjünk el. A másik három számban szeretném megjavítani az egyéni legjobbamat, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy világcsúcson belül kell úsznom. Szeretném legalább kétszer meghallgatni a magyar himnuszt, és minél fényesebb érmeket hazahozni.

Kosina Gergő

- Hogyan sikerült a felkészülés?

- Volt már jobb is, tavaly például csak magára a nagy versenyre, az Eb-re kellett koncentrálnom. Most viszont csak három hete fejeztem be az érettségit, ami óhatatlanul visszavetett a felkészülésben. Kevesebb edzésre tudtam eljutni, és fejben sem mindig voltam ott százszázalékosan.

- Ez mennyire befolyásolja majd a kínai szereplést?

- A szokásoshoz képest valószínűleg kicsit hanyagolni fogjuk az uszonyos gyorsúszást. Ugyanakkor ott leszek az 50 méteres búvárúszásban, amiben itthon én vagyok a legjobb, de a világ élvonalát tekintve, örülök, ha döntőbe jutok. Gyorson is indulok, 50 és 100 méteren biztosan, de a fő számomban, 200-on még nem döntöttük el, hogy indulok-e. Edzőmmel átbeszéltük ezt a témát, és a jövőre való tekintettel azt az engedményt kaptam, hogy nem kell feltétlenül elindulnom ebben a számban. Ugyanis itt én vagyok a világbajnoki címvédő, sőt, négy éve mindig nyertem 200-on, és nem szeretném azt, hogy az érettségi miatt most ezek az eredmények csorbát szenvedjenek.

- Azt mondtad, hogy a jövőre való tekintettel... Ezek szerint eldőlt, hogy folytatod az uszonyosúszást? Korábban ugyanis azt lehetett hallani, hogy ha Budapestre kerülsz egyetemre, akkor befejezed az élsportolói karriert.

- A jelenlegi terv szerint a 2017-es Világjátékokig szinte biztosan fogom folytatni ezt a sportágat. Debrecenben járok majd egyetemre, építőmérnöki karra, így pedig továbbra is tudom ugyanabban a csapatban, ugyanazzal az edzővel, ugyanabban az uszodában folytatni a pályafutásomat.

- A körülmények ismeretében mit vársz magadtól Jantajban?

- Elsősorban a tapasztalatszerzés lesz a cél. Emellett azért szeretnék elérni egy dobogós helyezést, amire talán 100 gyorson van a legnagyobb esélyem. De minden számban szeretnék bekerülni a döntőbe.