17 év után újra magyarok a 2019-es víz alatti fotós világbajnokságon

Szeptember 17-22. között Tenerifén rendezik a 17. CMAS Víz alatti fotós illetve videós világbajnokságot, melyen magyar színekben utoljára 2002-ben indult versenyző. Idén azonban nem csupán fotós páros, de videós duó is képviseli hazánkat a sziget négy különböző helyszínén.

Víz alatti fotós világbajnokságon utoljára 2002-ben, a franciaországi Marseille környékén képviseltette magát Magyarország, ahol Gulyás Zsolt világbajnoki ezüstérmet szerzett a „Nagy látószög búvárral” kategóriában, Kiss Gábor pedig az első tíz között végzett. A siker után 17 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy idén ismét legyen magyar induló a tenerifei vb-n, ahol összesen 21 ország indít fotóspárost, és ebből csupán 8 rendelkezik videós csapattal is. A Takár Yvette és Ifj. Lőrincz Ferenc alkotta kettős a verseny előtti héten, szeptember 10-től Los Abrigosban edzőtáborozik, itt csatlakoznak a videós csapatot alkotó Száger Mónikához és Frank Pöczéhez. A felkészülő hét az akklimatizáció mellett a helyszín és a tengeri élővilág megismeréséről szól majd.

Yvette és Ferenc 2016-ban, egy máltai búvárbázison ismerkedtek meg, ekkor kezdődött a közös munka. “A máltai túra végén Feri megkért, hogy legyek a modellje. Akkor még nem tudtam, hogy egy búvármodellnek mi a feladata, az egyetlen előnyöm az volt, hogy akkor már 22 éve búvárkodtam, így nagyon jó lebegőképességel rendelkeztem. Azóta tökéletesen összeszoktunk, ma már Feri egyetlen biccentéséből tudom, hogy mit kell csinálnom.” - nyilatkozta Yvette. 

“Két féle fotóverseny létezik. Az egyik egy “képbeküldős” rendszeren alapuló verseny, mint például az “év természetfotója”. A másik típus, az ún. shootout verseny - a víz alatti világbajnokság ebben a kategóriában zajlik. A fotóspárok általában négy adott helyszínen merülnek adott időszakban, így az ugyanolyan feltételrendszer alapján készült képeket bírálja el a szakmai zsűri. Négyszer 90 percet merülünk, és öt kategóriában kell elkészítenünk a képeinket.”- mondta Ifj. Lőrincz Ferenc.

A víz alatti fotós világbajnokság szeptember 17-22. között zajlik majd, Tenerife négy különböző helyszínén. (Punta de la Luna (las rayas) – Las Galletas (15-25m), Las Rosas (La Atlántida) Las Galletas (7-25m),   Montaña Amarilla – Las Galletas (15-25m), Los Obispos (El bufadero) –Los Cristianos (8-25m)). A témákat illetően a CMAS rendszerében három alapkategória létezik: a hal, a makró - ami nem lehet hal -, és a nagy látószög. Az idei vb-n ezeken kívül még a nagy látószög búvárral, valamint “a lepényhal”  témában mérhetik össze tudásukat a versenyző fotóspárok