50 éve történt a nagy tiszai árvíz

A mentésben résztvevő könnyűbúvárok munkájáról Roith György írt beszámolót a Búvárharang 1990-ben megjelent számában.

Az 50 évvel ezelőtti történtekre emlékezünk, amely „nagy tiszai árvíz és  „száz napos árvíz” név alatt vonult be a vízügyi védekezés történetébe.

Szolnokon a történelmi vízmércén az 1970-es évszám mellett látható a 909 centiméteres bejegyzés is, utalva a vízszintre amelyen a folyó tetőzött.

A szokatlanul magas vízállás kialakulásában szerepet játszott, hogy 1969–70. telén rendkívül nagy mennyiségű csapadék hullott le. Már kora tavasszal problémák jelentkeztek a Körösön és a Hortobágy-Berettyón, februártól áprilisig több hullámban is hatalmas vízmennyiség vonult le a két folyón.

Május közepén a sok eső és vihar hatására ismét megindult egy árhullám a Felső-Tiszán, aminek következtében Szolnoknál május 30-án 909 centiméteres vízállás következett be, amely 15 centivel haladta meg az eddigi legmagasabb szintet. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy júniusban a Körösön és a Hortobágy-Berettyón a rendkívüli esőzések hatására ismét megnövekedett a vízszint. Alig vonult le ez az árhullám, június 24-én elérte Szolnokot is az ötödik hullám, ami azonban „csak” 845 centiméteres vízállást eredményezett.

A korabeli filmhíradók megdöbbentő képekben mutatták be a vízben álló házakat, a térdig vízben gázoló, menekülő lakosokat.

A mentést végző honvédség katonáit természetesen búvárszakemberek is segítették, akik emberfeletti munkájáról Roith György írt visszaemlékezést a Búvárharang folyóirat 1990. évi 2. számában.

Az írás az alább linken érhető el.