A Hableány hajókatasztrófára emlékezünk

Pénteken megemlékezést tartanak a Hableány  sétahajó 27 emberéletet követelő balesetének 1 éves évfordulóján. 

A katasztrófa helyszínén koszorút helyeznek el a hajót üzemeltető cég  vezetői, valamint a magyar kormány és a városvezetés képviselői is. 

A Terrorelhárítási Központ által irányított mentési munkában több mint 1000 szakember vett részt, köztük magyar és dél-koreai búvárok. 

Vígh János egy 8 tagú búvárcsapat vezetőjeként vett részt a  több hétig tartó mentési és kiemelési munkában,  amely elképesztő nehézségek között zajlott a Duna tavaszi áradása miatti erős sodrás és a szinte nulla látótávolság miatt.  

“A körölmények nagyon nehézzé tették a merülést” – nyilatkozta Vígh János. “ A hajótest 9 méter mélyen feküdt, a víz 4 méter/sec sebességel áramlott, mintha egy 200km sebességű hurrikánban kellene talpon mardni. A látótávolság kevesebb mint 15cm, a testünkön 60kg felszerelés és súly, enélkül elsodródtunk volna mint egy falevél.”

A búvárok memorizálták a hajó körvonalát és tapogatva hajtották végre a feladatokat.

A dél-koreai mentőcsapat tagjai  is megpróbálkoztak  a merüléssel, de az erős áramlás miatt utat adtak a magyar búvároknak. Vallási okokból azonban az első áldozat felszínre hozzását  ők hajtották végre.

Vígh János felidézett egy emlékezetes pillanatot amikor a TEK vezetője érdeklődve kérdezte, hogy mire lenne szükségük és erre az egyik édesszájú búvár csokoládét kért. A parancsnok nem lepődött meg, visszakérdezett hogy tej-vagy étcsokoládé , majd hamarosan hoztak is egy dobozzal.

Az AP híroldalon közölt teljes angol nyelvű interjú elolvasható itt.