Búvárkodás koronavírus-fertőzés után

A CMAS honlapján közzétette a koronavírushoz kapcsolódó tájékoztatóját és ajánlásait.

Búvártevékenység folytatása koronavírus-fertőzést követően.

Amíg néhány országban a Covid-19 járvány terjedése csak most kezdődik és növekszik az áldozatok száma, egyes nemzetek már úgy gondolják, hogy túl vannak a nehezén és a korlátozások enyhítésével megtették az első lépéseket a normális hétköznapok visszaállítására.

Mit jelent ez az egészséges búvár számára és különösképpen mit jelent a sportoló számára, ha megfertőződött a Sars-Covid -19vírussal?  Különböző, a témában illetékes egészségügyi csoportok és búvárszervezetek közzétették hivatalos ajánlásaikat és állásfoglalásaikat a fertőzést követő búvártevékenységre vonatkozóan. A lap alján elérhetőek az ehhez kapcsolódó linkek (angol nyelven)

Az ajánlások között természetesen találunk egyezéseket és különbségeket is.  A korona egy új vírus és tulajdonságairól még sokat nem tudunk. Eleinte csak egy hétköznapi influenza vírusról beszéltünk, de ez a feltételezés tévesnek bizonyult. Habár a fertőzött személyek nagy részénél enyhe tünetekkel jár a betegség, szintén ismert, hogy egyes esetekben súlyos egészségkárosodással, halállal is végződhet. Ezen kívül az elsődleges fertőzés elmúltával visszamaradó tünetekkel is számolnunk kell.

Ez azt jelenti, hogy a jelen helyzetben adott ajánlások csak javaslatnak tekinthetőek és a kutatások, a folyamatos tapasztalatok valamint a betegség alaposabb megértése módosíthatja ezeket a közeljövőben.

A nemzeti szövetség által hozott szabályozások és az adott ország rendelkezései az irányadóak, azok betartását javasoljuk.

Korábbi CMAS állásfoglalások összefoglalója

Minden szabadidős búvártevékenység, valamint az összes nemzeti és nemzetközi verseny halasztásra kerül további értesítésig.

Minden nem sürgősségi orvosi illetve búvár alkalmassági vizsgálat halasztásra kerül. Azok a búvár szövetségek, amelyek az orvosi vizsgálat meglétét megkövetelik, átmeneti intézkedésekről dönthetnek, például meghosszabbíthatják az aktuális orvosi igazolás érvényességi idejét

Ezeket az intézkedéseket az egyes országok epidemiológiai helyzetének függvényében kell meghozni.

Búvárkodás fertőzést követően

Normál esetben egy vírusfertőzést követően a búvársportolók folytatják a sportolást minden további vizsgálat nélkül, saját magukat automatikusan egészségesnek tekintve. Azonban a koronavírus-fertőzés után, bizonyos ideig nem szabad magunkat alkalmasnak nyilvánítanunk a sportoláshoz. Kövessük az alábbi tanácsokat.

Ha igazolt Covid-19 fertőzésen vagyunk túl, de tünetek nélkül, akkor legalább 1 hónapot várjunk az első merülésig.

Ha a Covid-19 fertőzés tünetekkel is járt, akkor 3 hónapot kell várnunk a búvártevékenység folytatása előtt.

Azok a személyek, akiknél kimutatták a Covid-19 vírust és súlyos tünetekkel kórházi ellátásra szorultak (függetlenül attól, hogy szükség volt lélegeztető gépre vagy nem) legalább 3-6 hónap tünetmentes kihagyás után térhetnek vissza a búvárkodáshoz.  Ezt követően is szükség van szakorvos átfogó vizsgálatára.

Mi történik azokkal a búvárokkal, akik nem esnek át orvosi vizsgálaton?

Azok a búvárok, akik tünetmentesek és nem végeztek rajtuk koronavírus tesztet (tehát akik nem kapták el a fertőzést vagy tünetmentesen fertőzöttek) valószínűleg nem termelnek ellenanyagot a betegséggel szemben. (pillanatnyilag szerológia teszt széles körben nem elérhető és 100% biztonsággal nem lehet meghatározni az egyén védettségét.) Ez azt jelenti, hogy ők ki vannak téve a fertőzés veszélyének és a korlátozások feloldását követően a várakozási periódust be kell tartaniuk. Ez az időszak területenként eltérhet, függően a helyi adottságoktól (búvárkodás típusa, helyszín és a helyi szervezet)

Tüdő barotrauma kialakulásának veszélye: 

A COVID-19 vírussal fertőzött személynél súlyos légzőszervi tünetek léphetnek fel, akár tartós egészségkárosodással. A COVID-19 fertőzöttek esetenként jelentős tüdőkárosulást szenvedhetnek, ezért nagyobb a kockázata a barotrauma kialakulásának, még ha nem is végeznek gyors, levegő visszatartásos emelkedést.  Annak a búvárnak, aki tüdőproblémával került kórházba legalább 3 hónapot várnia kell és csak alapos CT vizsgálat (FVC, FEV1, PEF25-50-75, RV and FEV1/FVC) után térhet vissza a búvárkodáshoz. Azoknak is ajánlott a vizsgálat elvégzése, akik nem szorultak kórházi ellátásra, de tapasztaltak a tüdejükkel kapcsolatos tüneteket.

Szívbetegségek kockázata:

Azoknál a személyeknél, akiknél a COVID-19 a szívet támadta meg előfordulhat, hogy észrevétlen marad a károsodás, de merülés alkalmával okozhat végzetes problémát. Ezért aki szív és légzőszervi tünetekkel került kórházba annak ajánlott alapos szívterheléses vizsgálatot végeztetni a három hónapos kihagyást követően. Ha súlyos légzőszervi tüneteket tapasztalunk vagy szokatlan fáradtságot, kimerültséget érzünk, de nem került sor orvosi ellátásra szintén érdemes a vizsgálatot elvégeztetni.

European Underwater and Biomedical Society and European Committee for Hyperbaric Medicine

Undersea & Hyperbaric Medical Society

Belgian Society for Diving and Hyperbaric Medicine

CMAS oldal