DAN felhívás

DAN felhívása búvárok felé!
Önkéntes jelentkezőktől kapott adatok felhasználásával a DAN tanulmányt készít a COVID-19 betegség búvár szervezetére kifejtett hatásáról.

A DAN az elkövetkező 5 évben, legalább 1000 – önkéntesen jelentkező – COVID-19 betegségen átesett, ismételten merülést végző búvártól kapott adatok feldolgozásával, iránymutatást dolgoz ki a biztonság, egészségmegőrzés érdekében.
"Azt akarjuk tudni, hogy egy COVID fertőzés... [összehasonlítva] más légzési distressz szindrómával és légúti betegségekkel, hogyan befolyásolja a búvár, merülési képességét,"[1]
Ki vehet részt a tanulmányban: búvárok és freediver búvárok
Adatgyűjtés módja: online adatszolgáltatás (legfeljebb 9 alkalommal)
A kérdőívek a búvárok kórtörténetével, a COVID fertőzéssel és a gyógyulással foglalkoznak. A tanulmánynak célja, hogy a betegséget követő búvárkodás alkalmával hasznos tapasztalatokat biztosítson a széles közönség számára. Az eredmények beépülnek azon orvosi iránymutatásokba és ajánlásokba, amelyek a fertőzésen átesett, és ismételten merülő búvárok biztonságát, egészségének megóvását szolgálják.
A tanulmány célja a COVID-19 betegségen átesett búvárok tapasztalatainak széleskörű adatgyűjtését követő tapasztalatok elemzése, értékelése, következtetések levonása. Az adatok gyűjtése kiterjed a megerősített tünetmentes esetektől, a kórházi kezelést igénylő esetekig.
BEJELENTKEZÉS
A búvárok az első online felmérés kitöltésével regisztrálhatnak a tanulmányra. A regisztráció érvényessége kiterjed a következő öt évre. A folyamatot követő kérdőívet az első kérdőív után – néhány - havonta küldik meg. A kutatócsoport tagjai a felmérés benyújtását követően kapcsolatba léphetnek néhány búvárral, további információkért. Mint például, a kórházi „Zárójelentés” adatai, vagy a búvárkodásra vonatkozó alkalmasság értékelésének eredményei.
Adatvédelem: a DAN tanulmány elkészítéséhez történő részvételi csatlakozás nem kötelező, "de annál tisztább képet lehet alkotni, minél egyértelműbb vizsgálati eredmények állnak rendelkezésre,"[2].
EGYÉRTELMŰSÉG KIALAKÍTÁSA
A DAN kutatói remélik, hogy a tanulmány egyértelművé teszi a búvárközösség számára: "Nem akarjuk, hogy mindenkit pánikba essen, mert ez áprilisban megtörtént".
"Teljes képet akarunk."[3]
Regisztrálás: research.net/r/DANcovidstudy
Különleges kérelmek: Dr. James Chimiak, covidstudy@DAN.org
A kutatásban résztvevők adatvédelmi jogaival kapcsolatos kérdéseket a DAN intézményi ellenőrző bizottságához kell címezni irb@DAN.org
Eredeti hirdetmény: https://www.tauchen.de/.../dan-sucht-taucher-fuer.../...
[1] Frauke Tillmans, DAN kutatási igazgató
[2] Frauke Tillmans, DAN kutatási igazgató
[3] Frauke Tillmans, DAN kutatási igazgató