Szakmai beszámoló a CMAS Medencés Freediving Világbajnokságról

2024.07.22.

A 14. CMAS Medencés Freediving Világbajnokságon a magyar válogatott ismét fantasztikusan szerepelt, bőven túlszárnyalva az elvárásokat. A csapatvezető Sopronyi András beszámolója.

Mayer András – hozta a tőle elvárható stabil világszínvonalú formát, ami ezúttal a lényegesen erősebb mezőnyben egy bronzérmet jelentett uszony nélküli víz alatti úszásban, 157,5 méterrel.

Törőcsik Zsófi, – aki 2 héttel koábban az AIDA vébén szerzett két darab ezüstéremmel már felhívta magára a figyelmet – ismét remekelni tudott, és monofinnel nemcsak, hogy megismételte a szenzációs teljesítményt, de a 250 méteres falnál megfordult, ellökte magát, és 6 méterrel tovább kúszott a világcsúcs felé. Ezzel a teljesítménnyel a 4. helyezést érte el, ami elérhető közelségbe hozta számára a 2025-ös Világjátékokon való részvételt. Hiába csúszott le a dobogóról, mégis egyértelműen Zsófi volt a verseny sztárja, mindenki őt leste, mindenki őt faggatta a titkáról.

A titok pedig nem más, mint a tudatosan megtervezett, felépített, és véghez vitt edzésprogram, valamint természetesen az is, hogy a Zsófihoz hasonló tehetségeket megtaláljuk, és bent tartsuk a rendszerben. 

Horváth Anna  – szereplése is jó példaként szolgál erre, aki öt év ecuadori edzést követően hazatért, és csatlakozott hozzánk, majd alig egy évvel később minden versenyszámban megdöntötte a korábbi rekordjait. Bifin versenyszámban például 40 méterrel megdöntve a saját rekordját, a második magyar női versenyző, aki megérintette a 200 méteres falat.

Sopronyi András – Az egyéni szereplésemet sajnos beárnyékolta a váll sérülésem, de a csapatvezetőként megélt siker mindenért kárpótolt.

Bajai Melinda, – bár nem velünk edz, de olykor konzultálunk a felkészülésről – minden versenyszámban eredményesen szerepelt, és monofinnel egyéni legjobb eredményét mutatta a világversenyen.