Dive International Technical Meeting, Budapest

A Magyar Búvár Szakszövetség szervezésében 2017. március 4-én, szombaton került sor a technikai búvárok nemzetközi találkozójára Budapesten. http://www.buvar.hu/techmeeting-2017

A cseh és szlovák technikai búvárok 1998 óta évente megrendezik a technikai búvárok szakmai találkozóját, amelyen 2003 óta magyar búvárok is részt vesznek. A nagy érdeklődés mellett zajló rendezvények népszerűsége jelentette ihletből merítve 2014-ben a Magyar Búvár Szakszövetség is hasonló szakmai találkozók rendszeressé tételéről döntött a technikai búvártevékenység legfrissebb információinak és eredményeinek megosztása érdekében.

Noha már a szövetség szervezésében megvalósult előző három technikai és barlangi búvár találkozóra is érkeztek külföldi előadók és vendégek, a hazai szervezésű technikai búvártalálkozók történetében mégis az idei volt az első, kifejezetten nemzetközi rendezvény, amelyre immár nyolc ország (Ausztria, Belgium, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) búvárai látogattak el, több mint 130-an. Az idei program előadásai a búváregészségügy, a barlangi búvártevékenység és a roncskutatás területen szolgáltak aktualitásokkal az érdeklődőknek, akik emellett a legújabb műszaki megoldásokkal, illetve különböző gyártók termékeivel és a hazai szolgáltatók kínálatával is megismerkedhettek.

Az előadók között Balázs Gergely, Lerner Balázs barlangkutatók, barlangi búvárok mellett Balogh Tamás képviselte Magyarországot, aki Stef Teuwen-nel közösen a 2016. évi jütlandi expedícióról és az annak sikere hatására a Víz alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) és az UNESCO támogatásával 2018-ban a SZENT ISTVÁN csatahajó roncsaihoz tervezett centenáriumi nemzetközi búvárexpedíció előkészületeiről számolt be az érdeklődőknek. További információk: 

http://www.cmas.hu/jutland_expedicio 

http://hajosnep.blog.hu/2017/03/01/jutland_roncsairol_tudosit_a_national_geographic_magazin

A szervezésben a Magyar Búvár Szakszövetség részéről közreműködött Miklós Adrienn, Miklós Tamás, Pilcsik Nicole, Polyák Ágnes, Roith György, Roith Katalin. Ezúton is köszönjük munkájukat!

Balogh Tamás