Expedíció Jütlandnál

2016. augusztus 22-szeptember 6. között az Északi-tengeren kerül sor a Dániához tartozó Jütland-félsziget partjai közelében az első világháború legnagyobb – egyben máig a világ legnagyobb – tengeri ütközetében, a Jütlandi csatában elsüllyedt brit és német hadihajók roncsainak kutatására. A Víz alatti Tevékenységek Világszövetsége, a CMAS által támogatott, a belga Stef Teuwen által szervezett kéthetes nemzetközi expedícióban belga (6), brit (1), dán (5), magyar (3), német (10), olasz (2), spanyol (3) és svéd (3) búvárok vesznek részt, összesen 32-en.

151 hadihajó és több mint 100 000 tengerész részvételével 1916-ban – száz esztendeje – zajlott Nagy-Britannia és Németország között a történelem legnagyobb, 2 napos tengeri csatája. A mérleg: 25 elsüllyedt hadihajó, 10 000 halott, sebesült és fogoly. John Keegan brit tengerészettörténész „páncélosokkal előadott látványos istenek alkonyának” nevezte az ütközetet, amelyben német taktikai és brit stratégiai győzelem született.

További információk: http://www.ng.hu/Civilizacio/2016/06/01/Jutland-1916

A centenáriumi expedíció (további információk: www.facebook.com/jutland2016) rendeltetése – a kegyeleti célokon túl – az események jobb megismerésének és a víz alatti kulturális örökség megőrzésének biztosítása érdekében a roncsokkal kapcsolatos film- és fotódokumentáció bővítése.

Az expedícióban a Magyar Búvár Szakszövetséget az összegyűjtött adatok elemzésében közreműködő dr. Balogh Tamás, a szövetség Tudományos Bizottságának megbízott vezetője, valamint a roncsmezőn történő adatgyűjtést végző Csegezi Ákos és Spanyol József búvárok képviselik, a magyarok közül pedig a merülések bázishajójaként szolgáló COMMANDANT FOURCAULT – a belga királyi haditengerészet volt iskolahajója (további információk: www.fourcault.be) – legénységének tagjaként Bossányi Zsuzsanna csatlakozott az expedícióhoz.

Az expedíció az első héten a német FRAUENLOB és LÜTZOW, valamint a brit QUEEN MARY, DEFENCE és INVINCIBLE hadihajók roncsait kereste fel. A búvárok minden egyes hajóroncs esetében összesen több mint 100 órát töltöttek el a víz alatt fekvő hajótestek állapotának dokumentálásával. Munkájuk eredményét a nemzetközi szövetség a tervek szerint a közeljövőben nyomtatásban is feldolgozza.

2016. augusztus 29., Thyboron, Dánia

Dr. Balogh Tamás