Junior Uszonyosúszó Európa-bajnokság - Versenyzői bemutatkozás 2.rész

KISS BLANKÁNAK idén kellett fakultációt választania az iskolában, így mivel nagyon vonzzák az emberi testtel kapcsolatos tanulmányi területek, a biológiát és a kémiát vette fel. Blanka ha kiszáll a medencéből, nagy eséllyel orvos lesz.

Hogyan készültél/készülsz az Európa-bajnokságra?

Az év elejétől kezdve a kijutás volt a fő célom, ami szerencsére sikerült is. Az edzések idén még változatosabbak voltak, rengeteg új eszközt próbálhattunk ki mind a vízben, mind fent, a konditeremben. Számomra az újdonságok nagyon fontosak, mert megakadályozzák, hogy belefásuljak a mindennapos edzésekbe. Ezen kívül idén is különös figyelmet kapott a táplálkozás és a regeneráció, minden edzés után nyújtottunk és heti kétszer is jógáztunk.

Milyen eredményekre számítasz?

Az évek során megtanultam örülni a legkisebb dolgoknak is, gondolok itt tized vagy század másodperces javításokra, így elsősorban a legjobb időmet várom el magamtól és nem többet. Hogy ez mennyire lesz elég, azt majd meglátjuk, de szeretnék döntőben úszni.

Hány évesen kezdték el uszonyosúszni?

Egy szerencsés véletlen útján próbáltam ki a sportágat. 6 éves koromig úsztam, amikor tavasz végén bárányhimlős lettem, így őszig ki is hagytam az edzéseket. Majd szeptemberre az akkori edzőm elköltözött Debrecenből, ezért apával új klubot kerestünk és ekkor találkoztam az uszonyosúszással. Hallottam arról, hogy milyen családias a közösség a Debreceni Búvárklubban és a versenyeken is. Illetve megfogott a sportág gyorsasága, szépsége, plusz abszolút sellőmániás voltam akkoriban, így nagyon megtetszett.

Ki a példaképed és miért?

A csapattársam, Szűcs Rebeka. Ő olyan, mint egy kis pozitív bomba, ahova bedobják hirtelen mindenkinek jobb kedve lesz. Képes mindennek a legjobb oldalát nézni, ami szerintem nagyon fontos dolog a mai világban. Ezenkívül hihetetlenül alázatos munkát végez minden edzésen, mindig kihozza a helyzetből a maximumot. És egyben nagyszerű barát, nagyon közvetlen ember.

Mi volt az eddigi legkedvesebb élményed versenyen?

Azt hiszem az, amikor elsőéves ifiként az egri világkupán kétszer is dobogóra tudtam állni a juniorok között. Azóta is az a két érem a legkedvesebb számomra.

Hogy fogod tölteni a nyarat az Európa-bajnokság után?

Többnyire utazgatással, de amíg itthon vagyok, megpróbálok majd minél több időt tölteni a barátaimmal, mert suli időben erre nem nagyon van lehetőségem. Ilyenkor igyekszem mindent bepótolni.

Mit szeretnek benned legjobban a barátaid?

Akik ismernek, azok nagyon közvetlennek tartanak. Könnyű velem beszélgetni, jó hallgatóság vagyok. Egyben segítőkész is, mindig számíthatnak rám.

Hogy tudod összeegyeztetni a sportot az iskolával?

Nem lennék őszinte, ha azt mondanám könnyen. Eléggé maximalista vagyok, mindkét helyen próbálok a lehető legjobban teljesíteni, igazából ez teszi főleg nehézzé. A sulis teljesítményemmel idén teljesen elégedett vagyok. Remélem, ez a verseny az úszás részt is megkoronázza.

Ha lehetne három kívánságod, mik lennének azok?

Szívesen körbeutaznám a világot repülőn és vitorlázva is. Plusz kimennék az űrbe, bár ez valószínűleg nem nagyon lehetséges, mert több fogam is tömve van.

Nagyon nagy vágyam eljutni egyszer Ausztráliába. Bízom benne, hogy ez tényleg össze is jön majd valamikor.

Jó lenne, hogyha lenne időm megtanulni zongorázni. Anya gyerekkorában évekig járt zeneiskolába, imádom hallgatni, amikor itthon játszik. :)