Junior Uszonyosúszó Európa-bajnokság - Versenyzői bemutatkozás 7.rész

STADLER CSENGÉNEK nincsenek kívánságai, úgy gondolja mindenki azt kapja az életben, amiért megdolgozott és amit megérdemel. Márpedig Csenge sokat dolgozott, így legfőbb célja, hogy a dobogó legmagasabb fokára állhasson.

Hogyan készültél/készülsz az Európa-bajnokságra?
Egész évben folyamatosan készültem, elsődleges cél a szintek teljesítése volt. Az igazi felkészülés június elejétől kezdődött, napi kétszer 2 óra úszással.

Hány évesen kezdtél uszonyosúszni?
6 éves koromban vettem részt az első versenyemen.

Mi vonzott ehhez a sportághoz?
Anyukám múltja miatt nem volt kérdés számomra, hogy milyen sportágat válasszak. Nagyon megfogott a látványossága, illetve hogy ebben a sportban nem csak barátokra, hanem már szinte családra találtam.

Ki a példaképed és miért?
Nincs konkrét példaképem, de nagyra tartok minden olyan sportolót, aki ott van a világ élmezőnyében, hiszen tudom mennyi kitartás és akaraterő kell ahhoz, hogy ezeket az eredményeket elérjék.

Mi volt az eddigi legkedvesebb élményed versenyen?
Kettő is van. Mindkettő a tavalyi junior világbajnoksághoz kapcsolódik.

Az első a 200méteres uszonyos gyors döntője, illetve az eredményhirdetés. Az egészben a legjobb az volt, hogy egy csapattársammal, nagyon jó barátnőmmel osztozhattam ebben a sikerben, mikor ott álltunk a dobogó két legmagasabb fokán a magyar himnuszt hallgatva.

A másik pedig nem az én saját sikerem, hanem egy olyan személyé, aki nagyon közel áll hozzám. Ez pedig a testvérem. Tudtam mennyire akarta és mennyire készült erre a versenyre, hiszen neki ez volt az utolsó junior világversenye. Sajnos a 200 méter nem úgy sikerült neki, ahogy szerette volna, ezért teljesen a sajátomnak sem tudtam örülni. Másnap a 400méter gyors döntőjét végig állva szurkoltam a lelátóról és mikor megláttam az eredményt, elöntött a sírás és egyből rohantam is le hozzá.

Az a boldogság amit ebben a két napban éreztem, leírhatatlan. Ezek azok a pillanatok amikért megéri az a sok munka és áldozat, ami a sporttal jár.

Hogy fogod tölteni a nyarat az Európa-bajnokság után?
A verseny után pihenés következik, amit elsősorban a családommal és a barátaimmal töltök majd.

Mi leszel, ha nagy leszel?
Nem nagyon gondolkoztam még el ezen. De az biztos, hogy sporttal kapcsolatos lesz. A sportpszichológia, illetve az edzői pálya is érdekel.

Mit szeretnek benned legjobban a barátaid?
Mindig tudok valami olyat mondani, amitől ha valakinek rossz kedve van, egyből felvidítom. De ha kell, komoly dolgokban is számíthatnak rám.

Hogy tudod összeegyeztetni a sportot az iskolával?
Igyekszem mindkét helyen a lehető legjobban helytállni. Eddig egész jól ment a kettő együtt, habár egyre nehezebb rávenni magam, hogy egy fárasztó edzés után leüljek tanulni.