„Négycsillag” átadó ünnepség a Magyar Sport Házában

Az MBSZ 2019. június 18-án megtartott elnökségi ülésének egyhangú döntése alapján tizenöt, - a Hableány mentésben résztvevő – búvárnak lett átadva a CMAS négy csillag a mai napon a Magyar Sport Házában megtartott összejövetelen.  

A szerény fogadással és koccintással egybekötött ünnepségen megjelentek a  Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a TEK, a Sport Államtitkárság , továbbá a Honvédelmi Sportszövetség és a Nemzeti Versenysport Szövetség, Tűzoltóság, Katasztrófavédelem, Polgári Védelem továbbá a Vizimentők magas rangú képviselői, vagy vezetői, illetve jelen volt a Koreai Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének katonai attaséja, demonstrálva azt a magas fokú elismerést, melyet a hazai és a koreai emberek nyilvánítanak ki  a 28 emberáldozatot jelentő  Viking/Hableány vízi baleset mentése során dolgozó búvárok teljesítménye iránt.  

A hazai és koreai áldozatok emlékére tartott egy perces némaságot követően az MBSZ elnökének köszöntője  következett, kiemelve, hogy a mentésben dolgozó búvárok teljesítménye  2019 júniusától minden kétséget kizáróan  átírta a merülési kézikönyveket és szabályrendszert.  A belügyminiszteri utasításra a dunai mentést  hatékonyan és gyorsan levezénylő TEK főigazgatójának, Hajdú tábornoknak a személyes üzenete is tolmácsolásra került, illetve beszédet mondott Song ezredes a mentést koreai részről irányító budapesti katonai attaché, Dr. Nébald György olimpiai bajnok, a Honvédelmi Sportszövetség főtitkár-ügyvezető alelnöke és Járosi Péter, a Nemzeti Versenysport Szövetség alelnöke.

Az ünnepségen felolvasásra került a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) technikai igazgatójának, az elnökség tagjának Flemming Holm úrnak a négy csillaggal kitüntetett búvárokhoz írt üzenete, mely úgy fejeződik be:

„…alázattal és tisztelettel…”

Flemming Holm levele

Fotó: Szántó György

Sajtómegjelenés

Sajtómegjelenés

Sajtómegjelenés

Sajtómegjelenés

Sajtómegjelenés

Sajtómegjelenés