Károlyi Csilla: visszatérés OB-aranyakkal

Két országos bajnoki címet nyert a hétvégén Károlyi Csilla az uszonyosúszó ob-n. Az orosházi búvárúszó tagja a vb-csapatnak is, és célja, hogy kijusson élete negyedik Világjátékok eseményére.

"Évek óta nem volt országos bajnoki címem, most viszont kettőt is sikerült szereznem" – büszkélkedett Károlyi Csilla az ob-t követően, ahol a 100 és a 200 méteres felszíni úszásban diadalmaskodott. A 27 esztendős sportoló emellett egy ezüstöt és egy bronzot is begyűjtött.

Az orosházi születésű sportoló az Eötvös DPSE színeiben kezdett úszni, és bár TF-es tanulmányai Budapestre szólították, továbbra is az orosházi klub színeiben száll vízbe. Eddigi legnagyobb eredményének 2009-es világbajnoki címét tartja, amelyet 100 méteres uszonyos gyorsúszásban szerzett. Azt követően azonban át-, illetve visszaváltott a felszíni úszásra.

Mint meséli, a fővárosban egyénileg edz, nem éppen a legideálisabb körülmények között. Sokáig úgy volt, hogy megvette az uszodabelépőt, bement és leúszta az adagot egy pályán. Mióta egy esetleges Világjátékok-kvalifikáció a képbe került, jobb lett a helyzet, már van pályabérlése.

„Azért is értékelem nagyra az eredményeimet, mert nekünk Orosházán sosem voltak igazán adottak a jó körülmények, nem volt fedett uszoda sem, itt Pesten pedig magamnak kellett végigcsinálni a felkészüléseket. Ezért is érzem, hogy különösen nagy teljesítmény, legalábbis számomra, hogy ilyen körülmények között sikerült elérnem.”

A büszkeségre Károlyi Csillának minden oka meglehet, hiszen az elmúlt két évben nem versenyzett világszinten, inkább csak edzegetett, az idei szezon mégis remekül alakul. Azért tért vissza, hogy kijusson a jövő évi Világjátékokra, amelyik már élete negyedik ilyen rendezvénye lenne. Még 15 évesen jutott ki a 2005-ös duisburgi Világjátékokra, majd ott volt 2009-ben Tajvanon és 2013-ban Caliban is.

„Ha az uszonyosúszás olimpiai sportág lenne, akkor ez már a negyedik olimpia lenne, hiszen a Világjátékok is négyévente van. Úgy érzem, most vagyok életem formájában, az elért eredményeim is ezt bizonyítják, és még nem érzem magam öregnek hozzá.”

A görögországi világbajnokságra Károlyi Csilla 100 és 200 méteres felszíni úszásban teljesített szintidőt – mindkettőben egyéni csúcsot ért el, ráadásul 200-on megjavította az országos rekordot is. A vb-n is egyéni csúcsokat vár magától, a hosszabbik távon döntőbe jutást és ötödik-hatodik helyezést remél, valamint meggyőződése, hogy a 4x100-as női váltó képes lesz kivívni a Világjátékokon való részvételt.