Olimpiai szereplésre tör a magyar búvársport

Soha nem látott közelségbe került az olimpiai szereplés a magyar búvársport számára. Mivel a 2024-es budapesti pályázat sikere esetén a Magyar Olimpiai Bizottság is ajánlhat sportágakat az ötkarikás játékok műsorára, a Magyar Búvár Szakszövetség azon dolgozik, hogy az uszonyosúszás legyen az egyik jelölt.

Az úszáshoz hasonlóan a medencében zajló uszonyosúszás Magyarország egyik legkedveltebb és legsikeresebb nem olimpiai sportága, amely valójában már 1986 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportág, így ettől az időponttól kezdődően hivatalosan is bekerülhetne az olimpiák programjába – mindeddig azonban ez nem történt meg.

A Magyar Búvár Szakszövetség ezért tavaly év közepén kampányt indított – párhuzamosan a Búvár Világszövetség évtizedek óta tartó lobbi tevékenységével –, hogy a sikeres világ- és Európa-bajnoki, illetve Világjátékok szereplések után végre az ötkarikás játékokon is bizonyíthassanak a magyar uszonyosúszók.

„A MOB-bal együtt szeretnénk elérni, hogy az uszonyosúszás szerepelhessen a 2024-es olimpián.” – jelentette ki Dr. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke. – Magyarország számára ez azért lenne fontos, mert több világbajnokunk és világcsúcstartónk is van. Tehát ha a sportágunk bekerülne az olimpia műsorába, akkor a magyar csapat velünk vélhetően még jobban teljesítene. És hát nekünk, mint búvársportnak, roppant nagy megtiszteltetés lenne a szereplés.”

Hogy valóban a világelitbe tartoznak a magyarok, az megmutatkozhat a február végén Egerben sorra kerülő uszonyosúszó Világkupán is, amikor is több mint húsz ország 400 versenyzőjét fogadja majd a hevesi megyeszékhely.

(forrás: origo.hu)