Ötvenéves búvárjubileum Kecskeméten

Az ország első búvárklubjai között, 1967. február 7-én alakult meg a Kecskeméti Vízi Klub. A jelenleg a Bácsvíz-KVSC szakosztályaként működő műhely 50 éves fennállását családias hangulatú vacsorával, több különleges tévéinterjúval, valamint emlékplakettek átadásával ünnepelték az egykori vezetők és versenyzők.

Az immár fél évszázados múltra visszatekintő búvárklub a Kecskeméti Konzervgyár égisze alatt indult, majd számos névváltozáson ment át az évek során. A kezdetekben a búvársport valamennyi szakágával foglalkozó kecskeméti egyesület szerepe a 70-es évek közepétől a 80-as évek közepéig meghatározó volt a hazai uszonyosúszásban. A sportág és a klub első nagy sikerét Tóth Árpád szállította sporttársaival, akik a 4x100-as váltó tagjaként óriási meglepetésre Európa-bajnoki címet szereztek 1979-ben.

„Akkoriban igazi kuriózum volt megverni a szovjeteket. A rendezők nem is készültek más himnusszal, ezért a csapat tagjai énekelték el a dobogón lévő társaik tiszteletére a magyar himnuszt” – emlékezett vissza Ludvigh Zoltán, a kecskeméti klub nemrég visszavonult szakosztályvezetője.

A szabadidősporttal és a versenysporttal foglalkozó egyesület 2008-ban anyagi okok miatt kettévált, ekkor kerültek a versenyzők a Bácsvíz-KVSC-be.

A klub uszonyos- és búvárúszó szakosztálya jelenleg 30-35 sportolót számlál, köztük négy junior válogatott versenyzőt. Az edzők között pedig ott van a klub két korábbi csillaga: a két Európa-bajnoki és két világbajnoki címmel büszkélkedő, egykori világcsúcstartó Juhos Gergely – aki szakosztályvezetőként irányítja a munkát –, illetve a 2013-as Világjátékokon aranyérmet nyert, emellett kétszeres Eb-győztes Székely Lilla is.

A jubileumi ünnepségsorozat részeként február 28-án pódiumbeszélgetésre hívták meg Ludvigh Zoltánt, a Bácsvíz-KVSC nemrég visszavonult szakosztályvezetőjét, aki több mint 43 év szakmai tapasztalatát és élményeit osztja meg az érdeklődőkkel.