Rangos víz alatti hoki tornát rendezünk

Budapest International Open UWH Tournament néven nyílt nemzetközi víz alatti hoki viadalt rendeznek június 18-án. Az esemény egyfajta próbaversenye lesz a 2017-es, Magyarországon sorra kerülő Európa-bajnokságnak. A szervezők körülbelül húsz csapat részvételére számítanak. Magának a tornának a szentendrei Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont ad otthont, míg a díjkiosztó Budapesten lesz.

„A cél, hogy minél erősebb tornát csináljunk, hogy a magyarok a lehető legtöbbet tanulhassák belőle és minél jobb ellenfelekkel játsszanak” – hangsúlyozta az MBSZ víz alatti hoki szakbizottságának elnöke. Cserkúthy András szerint a magyarok az elmúlt egy-két évben szintet ugrottak, és a közép-európai viadalok már nem jelentenek igazi kihívást.

A júniusi verseny mezőnye ígéretesen alakul, máris számos országból jelentkeztek, köztük Törökországból, Angliából, Belgiumból, Svájcból, Franciaországból, Szlovéniából, egy izraeli csapat is jelezte indulási szándékát, és – mivel még egy hónap van hátra – további együttesek érkezésére is lehet számítani.

A magyarok a tervek szerint a női és a férfi divízióban is indítanak csapatot. Cserkúthy András elmondása szerint az együttesekbe kerülésért áprilisban válogatót rendeztek: a teljesítményes búvárúszások, technikai felmérések és egymás elleni küzdelem során alakultak ki a Budapest Openen vízbe szálló keretek.

A jövő nyári Eb-ig további három-négy válogatót terveznek – jelezte a szakvezető, aki arról is beszámolt, hogy a szentendrei torna mind a játék, mind a szervezés, mind pedig az Eb reklámozása szempontjából jó felvezetése lehet a jövő nyári kontinensbajnokságnak.