Senánszky Petra három világcsúcsot úszott az OB-n!

Három versenyszámban is megjavította a világcsúcsot Senánszky Petra a hétvégén Egerben megrendezett Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Uszonyosúszó Országos Bajnokságon! A kétnapos OB-n számos országos rekord született, miután mindhárom korosztályban dőltek meg csúcsok.

Senánszky Petra az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban 21.01 másodpercet úszott, ezzel saját korábbi világcsúcsát (21.26) írta át. A magyar klasszis tartotta világrekordot 100 méteren (46.65) is, amelyből Egerben több mint egy másodpercet(!) faragott le, és végül 45.21 mp-es, fantasztikus idővel csapott célba. Az uszonyos gyorsúszás 200 méteres távján az eddigi legjobb időeredmény (1:43.43) az orosz Szimonova nevéhez fűződött, a bombaformában lévő Senánszky azonban 1:42.64-es úszásának köszönhetően immár valamennyi távon világcsúcstartónak mondhatja magát!

A tavaly három világbajnoki címet nyert debreceni versenyző teljesítményével jó úton halad idei célja, az újabb triplázás felé. Szereplése azért is biztató, mert a június végi görögországi vb lesz a nem olimpiai sportágak legnagyobb eseménye, a 2017-es Világjátékok kvalifikációs viadala.

Senánszky Petra bravúrja mellett jó pár országos csúcsot adtak át a hazai búvárúszók a múltnak az OB-n. A felnőtt férfiaknál különleges jubileumot ünnepelhetett Kanyó Dénes: az augusztusban 40. születésnapját ünneplő szegedi klasszis 100-dik országos bajnoki aranyát gyűjtötte be! 

A 100 méteres uszonyos gyorsúszásban Kosina Gergő a világ egyik legjobb időeredményével diadalmaskodott. A felnőtt nőknél az orosházi színekben versenyző Károlyi Csilla - aki az elmúlt két évben nem vett részt a világversenyeken - négy érmet, köztük két aranyat nyert.

Az ifjúságiak mezőnyéből Szabó Anita emelkedett ki, aki egy kivételével valamennyi egyéni versenyszámát megnyerte, valamint csapatával a váltókat is, így összesen 14 arannyal zárt. A gyermek korosztályban a fiúknál Lipők Larion, a lányoknál pedig Pernyész Dorottya büszkélkedhet azzal, hogy minden egyéni számban az első helyen végzett. 

Az országos bajnokság eredményei: http://results.buvar.hu/gyeifjfelob2016/index.htm