Tökéletes bemelegítés a Világjátékok előtt – Az Eb összefoglalója

A június 27 és július elseje között, Görögországban megrendezett 27. CMAS Uszonyosúszó Európa-bajnokság egy szuper bemelegítésül szolgált a Világjátékok kvalifikációja előtt, ahol a magyar válogatott a várakozásokon felül teljesített.

A június 27 és július elseje között, Görögországban megrendezett 27. CMAS Uszonyosúszó Európa-bajnokság egy szuper bemelegítésül szolgált a Világjátékok kvalifikációja előtt, ahol a magyar válogatott a várakozásokon felül teljesített.

Az elmúlt napokban 19 ország 203 versenyzője mérhette össze tudását a medencében és a Joánina mellett fekvő Pamvotida tóban. A magyar csapat remekül kezdett, hiszen rögtön az első nap 5 érmet zsebelt be. Női 100 méteres uszonyos gyorson Senánszky Petra - tőle megszokott magabiztossággal - elsőként szerzett aranyat a válogatottból, míg Varga Krisztina ugyanebben a döntőben a második helyen végzett.

4x100 méteres mix váltóban Stadler Bence és Kocsis Marcell, Petrával és Krisztivel kiegészülve a dobogó második helyén végeztek, majd 400 méteres férfi felszíniben Mozsár Alex és Bukor Ádám ezüst, illetve bronzéremmel zárta az első napot.

200 méteres női uszonyos gyorson Varga egy ezüstéremmel gazdagította a csapatot az Eb második napján, a harmadik versenynap azonban újabb éremesőt jelentett a magyaroknak. Az 50 méteres női uszonyos gyorson Senánszky Petra hozta a papírformát, és magabiztosan nyert. “Nem számítottam világcsúcsra, de szerencsére jobb időt úsztam, mint a délelőtti előfutamon.” - nyilatkozta a “Sellőlány”, aki 00:21.23-as idővel szerezte meg az aranymedált.

Mozsár Alex 400 méteres férfi búváron második helyezést ért el, míg az újonc Lengyeltóti Bence 400 méteres férfi uszonyos gyorson, magyar csúccsal - 03:30.44 - léphetett a dobogó harmadik fokára. A nap záróakkordjaként a 4x200 méteres férfi felszíni váltó csapat, Gruber Kornél, Dimák Dávid, Mozsár Alex és Bukor Ádám négyessel bronzérmesként végeztek.

Bár hétfőn még nyíltvízi futamokon indultak a versenyzők, a mieink már vasárnap zárták az Eb-t, amikor újabb két éremmel gazdagították a gyűjteményt. Bukor Ádám 800 méteres férfi felszíniben ezüstérmet szerzett, a 4x100 méteres női felszíni váltó csapat, Blaszák Lilla, Szűcs Rebeka, Varga Krisztina és Senánszky Petra pedig a dobogó harmadik helyére állhatott.

A mieink legeredményesebb uszonyosúszója a tizenegyszeres világbajnok, Senánszky Petra lett 4 éremmel (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz), míg a férfiaknál Bukor Ádám (2 ezüst, 1 bronz) és Mozsár Alex (1 ezüst, 2 bronz) egyaránt 3-3 medált szerzett az Eb.

A magyar válogatott végül az éremtáblázat 4. helyén zártak 2 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel, holtversenyben a házigazda görögökkel, akik viszont többször állhattak a dobogó legfelső fokára.

 

“Mozgalmas napokon vagyunk túl, remek versenyekből sikerült rendre jól kijönnünk, így a megálmodott 10 érmet még kettővel megfejeltük. Az éremtáblázatban a 4. helyen végeztünk az oroszok, ukránok és a görögök mögött, ami egy nagyon szép eredmény. Büszke vagyok a csapatomra, ez az Eb szuper bemelegítés volt a Világjátékok kvalifikációja előtt!” - összegezte az Eb-n történteket Kókai Dávid csapatvezető.