Török és francia aranyérem a víz alatti hoki Európa-bajnokságon

A házigazda magyarok a férfiaknál a hetedik, a nőknél a hatodik helyen zártak.

A víz alatti hoki Európa-bajnokság negyedik napján már élesben zajlottak a dolgok, nem lehetett hibázni, hiszen aki veszített, az lemondhatott az éremszerzésről.

 
A férfiaknál a negyeddöntőkben a törökök játék nélkül jutottak tovább a visszalépő szerbek ellen, a másik addig veretlen csapat, a brit pedig 11-0-val szomorította a szorosabb meccsben reménykedő belgákat.

 
A magyar csapat a franciákkal találkozott, akitől az alapszakasz során 6-0-s vereséget szenvedett, most sikerült jóval nagyobb küzdelemre késztetni a gallokat, de a vége így is 4-0 lett az esélyesebb ellenfél javára.

 
Az utolsó negyeddöntő sikerült a legizgalmasabbra, a spanyolok 7-4-gyel jutottak tovább a hollandok ellen. Az elődöntőkben a papírforma érvényesült, a törökök a spanyolok elleni 6-1-gyel masíroztak a fináléba, ahol a britek voltak az ellenfeleik, akik az alapszakaszhoz hasonlóan ismét három góllal bizonyultak jobbnak a franciáknál.

 
Az utolsó napon tehát álomdöntőt rendeztek, mivel a két veretlen csapat jutott el a legfontosabb meccsig, amely a törökök győzelmét hozta, 5-3-as sikerrel lett az övék az aranyérem. A bronzérem a franciákhoz került, akik 4-2-re verték a spanyolokat. A magyar csapat a negyeddöntős vereség után az 5-8. helyért folytathatta, és sajnos ezúttal kikapott az egyszer már legyőzött belgák ellen 4-3-ra, így hetedikként zárt.

 
A nőknél egymást érték a kiütéses győzelmek a negyeddöntőben, a spanyolok 17-1-re verték a németeket, a franciák 15-0-ra a magyarokat, a britek 11-4-re a belgákat, a hollandok pedig 6-0-ra a törököket. A fináléba jutásért a spanyolok 13-0-s győzelemmel valósággal elsöpörték a hollandokat, míg a másik ágon a franciák óriási csatában 2-1-re múlták felül a briteket.

 
Az aranycsata aztán végletekig fokozta az izgalmakat, a spanyolok már 3-1-re vezettek, de a franciák egyenlítettek, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben ismét a spanyoloknál volt az előny, de a franciák a ráadás végén egy büntetőből újra döntetlenre alakították az állást. Jöhetett a hirtelen halál, és egy újabb francia gól, amely Eb-aranyat ért!

 
A bronzmeccsen a hollandok 0-2-ről felálltak még a britek ellen, de ennél többre nem futotta az erejükből, a vége 6-2 lett a szigetországiak javára. A magyar csapat az 5-8. helyért rendezett találkozón visszavágott az alapszakaszban elszenvedett vereségért a belgáknak, a 4-3-as győzelmet több magyar játékos is a hihetetlen jelzővel illette. Az ötödik helyért aztán a törökök ellen már nem jött össze az újabb bravúr, 1-3 lett a vége, de így is kijár a dicséret a csapatnak.

 
A férfiaknál masters kategóriában is rendeztek mérkőzéseket, a 35 év fölöttieknél a törökök 7-2-re, illetve 4-2-re verték a magyarokat. A 15. Európa-bajnokság az érmek átadásával és a záró ünnepséggel ért véget, mi pedig biztosak lehetünk benne, hogy Egerből szép emlékekkel térnek haza a csapatok.