Uszonyosúszó világkupa a hétvégén Egerben

Szombaton és vasárnap uszonyosúszó világkupának ad otthont Eger. A búvársportok közé tartozó sportág egyik legrangosabb versenyén 21 ország 75 klubcsapatának 450 sportolója vesz részt. A Bitskey Uszodában mindkét napon reggel kilenc órakor kezdődő megmérettetésen vízbe száll a világ uszonyosúszásának színe-java, köztük – számos éremeséllyel – magyar világ- és Európa-bajnokok, valamint dobogós helyezettek.

A négy állomásból álló világkupa sorozat első fordulója az egri, ahová szívesen látogat el a nemzetközi élvonal, ezt az évről évre növekvő létszám bizonyítja. Érkeznek a tengerentúlról is, idén először Kolumbiából, Chiléből és Marokkóból is jönnek sportolók.

A legjobb magyar uszonyosúszók számára a téli felkészülési időszak után az egri világkupa lesz a szezon első nagy erőpróbája. Az elmúlt években a magyarok által dominált uszonyos gyorsúszó számokban a nőknél a sportág egyik legjobbja, Senánszky Petra, valamint Varga Krisztina minden évben dobogóra álltak Egerben. A férfiak közül a korábbi világbajnok Kosina Gergő év eleji sérülését követően sikerre pályázik, és dobogós esélyekkel lép rajtkőre Sincki Ádám is.

A felnőttek mellett a juniorok számára is adott lehetőség a viadalon, hogy külföldi ellenfelekkel megmérettetve teljesíthessék az idei világversenyekre kitűzött szintidőket, emellett a fiatalabb korosztályban is minden esztendőben – a nagyuszonyos és a kisuszonyos távokon egyaránt – több magyar érmes volt.

Tavaly a hazai legjobbak 14 első hely mellett nyolc-nyolc második és harmadik helyezést értek el a vk-n.

A verseny kiírása: 

http://buvar.hu/documents/XII.%20CMAS%20Uszonyos%C3%BAsz%C3%B3%20Vil%C3%A1gkupa%202017.pdf