Világcsúccsal világbajnok Senánszky Petra

Minden éremből nyertek egyet a magyarok a görögországi Voloszban megkezdődött uszonyosúszó világbajnokság első versenynapján. Senánszky Petra a 100 méteres női uszonyos gyorsúszásban világrekorddal védte meg védte világbajnoki címét, ugyanitt Varga Krisztina harmadik lett. A férfiaknál Kosina Gergő ezüstérmes lett.

Senánszky Petráról tudni lehetett, hogy jó formában utazik a vb-re, hiszen az egy hónappal ezelőtti országos bajnokságon mindhárom távján – 50, 100 és 200 méteren – világcsúcsot úszott. Voloszban is remekelt, hiszen a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban már a selejtezők során megjavította saját rekordját, majd a délutáni döntők során még faragni tudott az időből, és 45.69-es idejével több mint egy másodpercet vert a mezőnyre. A debreceni "sellőlány" végül nem egyedüli magyarként állhatott fel a dobogóra, miután Varga Krisztina, akárcsak a tavalyi jantaji vb-n, ezúttal is bronzérmet szerzett. 

Kétszer úszott világrekordon belül Kosina Gergő is. A szintén debreceni sportoló délelőtt megjavította a férfi 100 méteres uszonyos gyorsúszás valaha volt legjobb idejét. A fináléban ugyanakkor hiába ért célba még gyorsabban, az orosz Szerjakov kicsivel megelőzte, de Kosina Gergő így is ezüstérmes lett. 

Eredményével mindhárom magyar érmes kvalifikálta magát a nem olimpiai sportágak legnagyobb multisport-eseményére, a 2017-es Világjátékokra. 

A többi magyar búvárúszó közül pénteken a nyolcas döntőbe jutott még a májusban a 100. országos bajnoki aranyát ünneplő veterán Kanyó Dénes, valamint a két év kihagyás után a világelitbe visszatérő Károlyi Csilla.

Szombaton újabb magyar éremesélyekkel folytatódik a görögországi vb.

Uszonyosúszó világbajnokság, Volosz, az 1. nap magyar eredményei: 

Női 100 m felszíni úszás: 8. Károlyi Csilla, 22. Dudás Zita
Férfi 100 m felszíni úszás: 23. Dimák Dávid, 31. Hamlin Matthew
Női 100 m uszonyos gyorsúszás: 1. Senánszky Petra (45.69 mp-es új világcsúccsal), 3. Varga Krisztina
Férfi 100 m uszonyos gyorsúszás: 2. Kosina Gergő, 10. Szenes Mátyás
Férfi 400 m felszíni úszás: 7. Kanyó Dénes, 13. Gruber Kornél