Víz alatti Fotós Világbajnokság

Az alábbiakban közöljük Ifj. Lőrincz Ferenc és Takár Yvette beszámolóját a XVII. CMAS Vízalatti Fotós Világbajnokságról.

A XVII. CMAS World Championship Vízalatti Fotós és III. CMAS World Championship Vízalatti Videós Világbajnokságot 2019. szeptember 17-23. között rendezték meg Tenerifén. Magyarországot fotós kategóriában Ifj. Lőrincz Ferenc és Takár Yvette, míg videós kategóriában Frank Pöcze és Száger Mónika képviselte. 

A verseny előtti héten sajnos kiderült, hogy a magyar videós csapat műszaki hiba miatt nem tud indulni (elromlott a kameratokban lévő vezérlő elektronika), ennek ellenére Frank Pöcze, mint a magyar csapat kapitánya, nevezett a versenyre. A világbajnokságon 21 ország fotósai mérték össze tudásukat, összesen 44 csapat indult, a 21 országból pedig csupán 7 indított videós csapatot is.  

A verseny Tenerife déli részén, Los Christianosban került megrendezésre, házigazdája a FEDAS (Spanyol búvárszövetség) illetve a FEDECAS (Kanári-szigeteki búvárszövetség) volt. A Világbajnokság előtti hetet Frank Pöcze Ecological Divers Tenerife búvárbázisán töltöttük, ebben az időszakban volt szerencsénk 14 merülés alkalmával megismerni a versenykiírásban megnevezett 4 merülőhelyet: Punta de la Luna (15-25m), Las Rosas (7-25m), Los Obispos (8-25m), Montaña Amarilla (15-25m), valamint a rossz idő esetére megadott 2 tartalék helyszínt: Los Champiñones-Las Galletas (15-35m) és Los Callejones (10-25m). Ezeken az atlanti-óceáni helyszíneken az erős áramlatok és a rendkívül szeles időjárás miatt a víz alatti látótávolság folyamatosan változott.

A világbajnokság szeptember 17-én vette kezdetét és 5 napig tartott. Az első napi regisztrációt, majd a megnyitó ünnepséget követően a csapatok egy hajnalig tartó technikai értekezleten vettek részt, ahol kisorsolták az egy hajóba kerülő országok csapatait. A sorsolás alkalmával a mezőnyt 4 zónára osztották, és összesen 12 hajóra (zónánként 3 hajó). A magyar csapat a 3. zonában a 7. hajóba került, melybe rajtunk kívül még 2 finn, valamint 4 spanyol versenyzőt sorsoltak. A merülések, valamint a verseny lebonyolításának helyszíne Marina Del Sur Tenerife, Las Galletas kikötő volt. A következő 3 nap során 6 merülést hajtottunk végre, a 4 merülőhelyen egymást váltva merült a 4 zóna, így helyszínenként egyszerre 25-30 versenyző és ellenőr búvár volt a vízben. A korábbi világbajnokságokkal ellentétben, idén minden kategóriát külön-külön díjaztak, összetett győztest pedig nem hirdettek.

Technikai problémáktól mentes, de nagyon nehéz versenyen vagyunk túl, ahol a szerencse sem  mindig nekünk kedvezett, így végül érem nélkül tértünk haza. Bár dobogóra nem állhattunk az idei Világbajnokságon, mégis sok tapasztalattal gazdagodtunk, melyeket reményeink szerint a következő versenyek alkalmával tudunk majd kamatoztatni.