Víz alatti hoki Eb jövőre Magyarországon

A vizes sportok világbajnokságán kívül búvár Európa-bajnokság is lesz 2017 nyarán hazánkban. A Magyar Búvár Szakszövetség sportdiplomáciai sikereként a búvársportok világszervezete, a CMAS Magyarországnak ítélte oda a víz alatti hoki Eb rendezési jogát. A kontinensviadalra jövő év augusztus 12. és 20. között kerül sor.

A víz alatti hokiban már 2013-ban nagy tetszést aratott világversenyt bonyolított le a hazai szövetség. A három évvel ezelőtti világbajnokságnak Eger volt a házigazdája. Két hét alatt 17 ország 68 csapatának közel 1000 versenyzője mérte össze tudását egy fantasztikus hangulatú, sokáig emlékezetes eseményen.

A 2017-es, 15. CMAS Víz Alatti Hoki Nyílt Európa-bajnokságon várhatóan 18-20 ország 40-45 csapatának több mint 500 sportolója vesz majd részt. A felnőtt, illetve masters (35 éven felüliek) férfi és női kategóriákban Magyarországot négy együttes képviseli majd.

Remek lehetőség lesz az Európa-bajnokság - hangsúlyozta Cserkúthy András, az MBSZ víz alatti hoki szakbizottságának elnöke. - A 2013-as világbajnokság sikerei mellett azért is nyerhettük el a rendezést, mert külföldön is látják, hogy a magyar víz alatti hoki egyre jobban fejlődik. Az utóbbi egy-két évben elkezdtünk komolyan foglalkozni a sportág szervezésével, és szeretnénk, ha Magyarországon is hasonlóan népszerű lenne a víz alatti hoki, mint számos nyugati országban. Másfél éves felkészülési tervünk van, többfordulós válogatási rendszerrel, és bár nincs nagy merítési lehetőségünk, a játékosaink kifejezetten jónak számítanak. Úgyhogy ha végig tudjuk vinni az elképzeléseinket, akár érmet is szerezhetünk majd az Eb-n.

A víz alatti hokit eredetileg 1954-ben találták ki azzal a céllal, hogy a búvárokat a téli hónapokban is edzésben tartsák, amikor a tenger vize túl hideg a merüléshez. A sportágat ma 25x15 méteres, legalább két méter mély medence alján játsszák. A tízfős csapatok – hat aktív játékos, négy csere – kétszer 15 perces meccseken mérik össze tudásukat. A játékosok uszonnyal, maszkkal és légzőcsővel vannak felszerelve, és céljuk, hogy a másfél kilós, műanyaggal bevont ólomkorongot ütőjükkel az ellenfél kapujába juttassák.

Videó a sportágról: