XIV. CMAS Uszonyoszó Világkupa-szombati versenynap

Korán reggel elszánt fiatal uszonyosúszók töltötték meg a Bitskey Aladár Uszoda medencéjét. 9 óra 30 perckor pedig már az első versenyfutom is elkezdődött a XIV. CMAS Uszonyosúszó Világkupa szombati napján.

Két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyarok az egri uszonyosúszó világkupa első, szombati versenynapján.  

A többi ország közül a legeredményesebnek az első napon az Ukránok bizonyultak, hiszen három aranyat, hét ezüstöt, valamint nyolc bronzot sikerült bezsebelniük az első versenynapon. 

Szomorú eseménnyel kezdődött a délutáni eredményhirdetés. A Víz Alatti tevékenységek Világszövetségének egykori elnökétől Achile Ferrerotól búcsúzott a Magyar Búvár Szakszövetség. A víz alatti sportok - különösen az uszonyosúszás, - nagyon sokat köszönhetnek neki. Életéből közel negyven évet szentelt a Víz Alatti tevékenységek Világszövetségének, ebből húszat elnökként. 

Ők mondták:

Habis László polgármester, Eger

Eger, mint az úszó- és vízilabdasport egyik felleg vára, Európa szerte ismert és öröm számunkra ez a verseny, hiszen öregbíti a város hírnevét. Anyagiakkal is támogatjuk a egri világkupát, hiszen az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat közgyűlés döntése alapján az uszoda 3 napos költségéit tulajdonképpen a város vállalta magára, természetes a versenyzők Eger számos szállodájában vendégeskednek és ezáltal a sport turizmust is erősítik. 

Simicskó István elnök, Honvédelmi Sportszövetség

A búvárúszás fontos katonai tevékenység is. A Honvédelmi Sportszövetséget 2 éve alapítottuk meg, 154 tagszervezetünk van. A búvárúszás, a szövetség maga sokat tett annak érdekében, hogy őket is felvegyük ebbe a közösségbe, ebbe a nagya családba. Valóban, adott esetben különleges műveleti katonák is nemcsak ejtőernyőznek, nemcsak fizikai fegyveres harcokat vívnak, hanem nyilván a vízi sportokban is járatosnak kell lenniük. A búvárúszást talán magyar történelmi hagyományként is megemlíthetem, például Búvár Kundot. Jó, ha sportot szerető emberek összefognak, szövetségek összeállnak és egymást segítsük, erről szól ez a mai verseny is. 

Gruber Kornél (Muréna Szegedi Búvár Klub)

Férfi 800 m felszíni úszás, 2. hely

Nagyon örülök, hogy második helyezett lettem, illetve, hogy sikerült a szintidő a nyári görögországi Európa bajnokságra. Örülök, hogy sikerült megúszni legjobbamat is. Már tavaly nagyon közel voltam a szinthez, egy századra keményen edzettünk napi kétszer. 

Varga Krisztina ( Kaposvári 1 MCM Diamant ….)

Női 50 m uszonyos gyorsúszás, 3. hely

Egy kicsit beragadtam a rajtnál nem volt ez egy tökéletes futam a számomra, de kezdésnek így éve elején, február végén, ez az idő nem olyan rossz és jó kiinduló pont az év következő részére. Holnap délelőtt még 100 gyorson, délután 200 gyorson és még a csapattal lesz egy váltóm. Igazából bizakodom abban, hogy minél jobb időt úszok 100-on is és 200-on is. Az lenne a cél, hogy megússzam ott is a szintidőt az Európa bajnokságra. Ez 50-en már sikerült, holnapra az a cél, hogy a másik két számban is megússzam. Remélem, hogy a váltóban is jól fogunk szerepelni a lányokkal.

Senánszky Petra (Debreceni Búvárklub)

Női 50 m uszonyos gyorsúszás, 1. hely

Nagyon örülök az eredménynek, azonban jobban örültem volna, hogy nem szakad el az uszonyom a versenyszám előtt. Most nagyon éreztem magamban azt, hogy akár még a legjobb időmet is meg tudom javítani, ami ugye a világcsúcs. Nagyon örülök neki, hogy végül sikerült egyáltalán elindulnom a versenyszámban, mert ilyen amúgy még nem sokszor történt velem és remélem, hogy a következő 10 évben nem is fog már. Izgalmas volt. Holnap 100 és 200 méter uszonyos gyorsúszásban indulok el, meg 4x100 méteres felszíni úszásban. Nagyon remélem, hogy 100 méteren is közel tudok, lenni a legjobb időeredményemhez a 200-at pedig azt annyira nem várom, de jó lesz újra versenyezni. Nagyon rég úsztam, sprintre készülök a legtöbbször, de szerintem jó lesz. 

Linzenbold Zsófia ( Debreceni Búvárklub)

Női 12-17 évesek, 50 méter uszonyos gyorsúszás, 1. hely 

Nagyon izgultam és a kiúszás után igazából már éreztem, hogy visz a lendület és ott már nem gondolkoztam semmin csak azon, hogy leússzam a távot. Láttam az időt is és boldogsággal töltött el, de ezt szerettem volna elérni a hétvégén.

Az eredmények elérhetőek: https://results.buvar.hu/worldcup2019/